Замърсителите във въздуха повлияват загубата на костна плътност и повишават риска от преждевременна остеопороза и сериозни фрактури на скелета. Рискът е налице и при мъжете. Това сочат данните от проучване на Колумбийския университет, публикувано в журнала The Lancet.

 

Причина за провеждане на проучването е установяването на повече случаи на скелетни фрактури в райони по света, където е регистрирана най-сериозна замърсеност на въздуха. По-задълбоченият анализ показал, че именно еко средата в тези райони има първостепенна роля за по-високата честота на проблемите с костния апарат сред населението.


 

Данните са събирани в продължение на 8 години с цел проследяване дългосрочния ефект от замърсяването върху костното здраве. Счита се, че най-значима роля за намаляването на костната плътност имат т.нар. фини прахови частици. Установено е, че дори минимално повишаване на концентрацията им във въздуха може да доведе до зачестяване случаите на фрактури сред възрастните хора с времето.

 

За съжаление, все повече са местата по света, където концентрацията на фини прахови частици във въздуха е над нормата, в някои случаи стотици пъти. Сред тях е и нашата столица.

 

Зависимостта между замърсяването на въздуха и костната здравина се обяснява с една пряка закономерност. Проучването на специалистите от Колумбийския университет доказва, че при хората, които живеят в места с трайно замърсен въздух, се установяват хронично ниски нива на т.нар. паратиреоиден хормон, или паратнормон.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Той се секретира от околощитовидните  (паращитовидни) жлези и е основен регулатор на процеса на отлагане и извличане на калций от костите. Ниските нива на паратхормона показват високи нива на калций в кръвта – състояние дължащо се на повишеното извличане на елемента от костите. При хронично ниски нива на паратхормон се установява по-бърза загуба на костно вещество, отколкото организмът може да произведе. Това е основен предразполагащ към остеопороза фактор, асоцииран с повишена чупливост на костите.

 

Ускорената загуба на костно вещество и повишеният риск от остеопороза са често срещан проблем за жените в периода на менопаузата, когато дефицитът на естроген също компрометира здравината на костите. Данните от посоченото проучване обаче показват, че замърсяването на въздуха може да доведе до преждевременна изява на тези проблеми и че повишеният риск е налице и при мъжете.

 

Така опасността от влошаване здравето на костите се превръща в поредното научно доказано последствие от прекомерното замърсяване на въздуха, успоредно с потенциалните белодробни, сърдечносъдови или когнитивни проблеми, включително в детска възраст.