Оказва се, че замърсеният въздух има сериозно негативно влияние върху репродуктивните способности на жените. Конкретно, учени от Бостънския университет в Масачузетс смятат, че замърсеният въздух въздейства на менструалния цикъл и е причина за нередовната менструация. Проблемът с нередовната менструация обаче не е изолиран, той е обвързан с инфертилитет (репродуктивни проблеми), поликистозен овариален синдром и метаболитен синдром.

 

Заключението на учените се базира на изследване, измерващо влиянието на замърсения въздух върху здравето на момичета в пубертетна възраст, между 14 и 18 години. Използвани са данните от мащабно проучване за здравето по местоживеене и показателите за замърсяването на въздуха от системата за мониторинг на качеството на въздуха.


 

Докато обществото коментира вредите на мръсния въздух върху белодробното и сърдечносъдовото здраве, това изследване показва до каква степен репродуктивната ни и ендокринна система зависи от качеството на въздуха, който дишаме, споделя водещия автор на труда д-р Шрути Маалингея.

 

Менструалният цикъл е зависим от хормоналната регулация, а вредните частици във въздуха, оказва се, показват хормонална активност, попадайки в организма и влияят върху цялата ендокринна система.

 

Резултатите от това изследване са публикувани в journal Human Reproduction.

 

Замърсеният въздух повишава риска от фатален изход заради заболяване на бъбреците, пикочния мехур и рак на дебелото черво, а не само на рак на белите дробове, документира друг подобен труд.

 

Проблемът е, че в замърсения въздух се намират канцерогенни и мутагенни вещества, които оказват влияние при развитието на системни хронични възпалителни процеси, оксидативен стрес и ДНК увреждания, които могат да бъдат фатални впоследствие. 

Тепърва ще се изучава връзката между данните, но факт е, че тя вече се намира. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Проучване измежду 600 000 души в САЩ за смъртността заради рак вследствие на дългосрочно излагане на прахови частици PM2.5, азотен диоксид (NO2) и озон (О3).

 

Те регистрират 43 000 случаи на смърт заради не-белодробно онкологично заболяване. Праховите частици  PM2.5 се свързват с фатален изход заради рак на бъбреците и пикочния мехур, като на всеки 4,4 микрограма рискът расте с 13-14 %.

 

Азотният диоксид се свързва с фатален изход заради рак на дебелото черво, като на всеки 6,5 ppb, рискът скача с 6%.

 

Тези данни са поместени в journal Environmental Health Perspectives.

 

Намаляването на емисиите на замърсяване на въздуха на глобално и местно ниво са от ключово значение за здравето на населението и намаляването на разходите за лечение.