В ново проучване за първи път се установява връзка между замърсяването на въздуха и рака на мозъка.

 

Това се дължи на ултрафините частици, които се получават от изгаряне на гориво и особено от автомобилите на дизел. По-високата експозиция на тези частици значително повишава риска от получаване на рак на мозъка.


 

Изследването анализира медицинска документализация и излагането на замърсяване на 1,9 млн. възрастни хора в Канада от 1991 г. до 2016 г. Откриването на изобилие от токсични наночастици от замърсяването на въздуха в човешкия мозък е направено през 2016 г. По-рано през 2019 г. се стигна до заключението, че замърсяването на въздуха може да навреди на всеки орган и на всяка клетка в човешкото тяло. 

 

Скот Вайхентал, който е ръководител на изследването казва, че има последователна връзка между рака на мозъка и наночастиците от въздуха. Токсичният въздух е свързан и с други негативни ефекти върху мозъка като деменция, намаляване на интелектуалните способности, влошаване на психическото здраве както на възрастните, така и на децата. Все пак обаче, това е първото проучване и е важно и други изследвания да го повторят и потвърдят.

 

Ракът на мозъка е рядко срещан. Според учените по-голямото излагане на замърсяване е еквивалентно на преминаването от тиха улица в градска среда към натоварена, а това води до един допълнителен случай на рак на мозъка на всеки 100 000 изложени хора.

 

Новото проучване обаче установи, че по-голямото излагане на замърсяване от 10 000 наночастици на кубичен сантиметър, повишава риска от рак на мозъка с повече от 10%. Вайхентал казва, че хората, живеещи на места със замърсяване от 50 000 наночастици на кубичен сантиметър, имат 50% по-висок риск от рак на мозъка.

 

Проф. Джорди Сънър от Барселонския институт за глобално здраве в Испания, който не е участвал в новото изследване, твърди, че свръхфините частици се излъчват директно от автомобилите и че според някои лабораторни проучвания те може да бъдат по-токсични от по-големите частици.

 

Проф. Барбара Махер от Университета в Ланкастър в Обединеното кралство пък смята, че богатите на желязо наночастици са също канцерогенни и може да станат причина за рак на мозъка. Според нея тези наночастици не се регулират и дори рядко се измерват.