Вероятно и преди сте чували, че някои съставки, използвани в антибактериалните сапуни, се свързват със здравословни проблеми, отнасящи се към черния дроб и щитовидната жлеза.
 
Е, оказва се, че това наистина е така. Администрацията по храните и лекарствата на САЩ издаде официално разрешение за забрана на използването на тези химикали в сапуните за ръце.
 
Според новото решение, фирмите вече няма да могат да включват някои активни съставки като триклозан и триклокарбан в своите антибактериални сапуни. 
 
Производителите не са успели да докажат, че съставките са едновременно безопасни за дългосрочна и ежедневна употреба и по-ефективни, отколкото обикновените сапуни в предотвратяването на заболявания и разпространението на инфекции, подчертават от Агенцията.
 
От известно време, някои компании вече не влагат тези съставки в произвежданите от тях сапуни, но останалите вече ще са задължени да го направят. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
„Ние не разполагаме с научни доказателства, че тези сапуни са по-добри от обикновените. В действителност, някои данни показват, че антибактериалните съставки могат да нанесат повече вреди, отколкото ползи в дългосрочен план“, посочва д-р Джанет Удкок – директор на Центъра за лекарствена оценка и изследвания в Агенцията по храните и лекарствата на САЩ. 
 
Решението идва 3 години след като Агенцията предложи правило, според което компаниите трябва да предоставят данни за безопасността и ефективността на съставките в антибактериалните сапуни, ако искат да продължат да ги използват. 

Какъв сапун обаче да използваме?

Според Агенцията по храните и лекарствата, измиването с обикновен сапун и вода остава една от най-важните и ефективни стъпки, които ни предпазват от разпространение на микроби и различни инфекции. 
 
Важно е да се отбележи обаче, че решението не оказва влияние върху дезинфектантите за ръце, мокрите кърпички или антибатекриалните продукти, използвани в лекарските кабинети.