Забраната за тютюнопушене на обществени места е довела до намаляване на преждевременните раждания и случаите на астма при децата с 10%, предава Ройтерс, позовавайки се на резултатите от проучване, публикувано в сп. Lancet.

 

Неговите автори са анализирали резултатите от 11 изследвания, направени в САЩ и Европа и обхванали над 2,5 млн. раждания и приблизително 250 000 болнични приема, свързани с астма.


 

Това е първата по рода си разработка, която изследва как мерките против тютюнопушенето влияят върху здравето на най-малките.

 

Данните показват още, че с 5 на сто са намалели и случаите на деца, родени с ниско тегло. И макар резултатите от тези режими да варират между различните страни, като цяло глобалният ефект от забраната на тютюнопушенето на обществени места върху детското здраве е позитивен.

NEWS_MORE_BOX

 

Забраната на тютюнопушенето на обществени места като барове, ресторанти, офиси доказа в предишни проучвания, че предпазва възрастните от рисковете за здравето, свързани с пасивното тютюнопушене.

 

При пасивните пушачи има по-висок риск от аборт, преждевременно раждане, аномалии на плода, астма, белодробни заболявания, сърдечно-съдови заболявания и други. При децата рисковете за здравето от въздействието на тютюневия дим са още по-тежки, тъй като техните бели дробове и имунната им система не са развити напълно.

 

По данни на Световната здравна организация тютюнопушенето отнема живота на около 6 млн. души по света всяка година. Жертва на порока стават не само пушачите, но и непушачите, изложени на действието на цигарения дим.

 

Ако настоящата тенденция се запази, от експерите прогнозират, че броят на смъртните случаи, свързани с тютюнопушенето, ще се увеличат до 8 млн. годишно до 2030 г.

 

Само 16% от населението на света спазва стриктни законови норми срещу тютюневия дим, а 40% от децата са изложени редовно на пасивно пушене, сочат още данните на Световната здравна организация.

 

Специалистите се надяват, че с времето, ако все повече и повече страни в Европа и света забранят пушенето на обществени места, ползите за здравето на хората ще бъдат още по-големи и забележими.