В последно време стана модерно да се използват все по-малко препарати за почистване или пък те да се заменят с екологични алтернативи.

 

В домашното почистване спокойно можем да заместим спокойно може да заместим препаратите с продукти, които лесно се намират в кухнята. Такива като сода, лимонена киселина, оцет и сол са чудесни почистващи средства, по-евтини са от препаратите, а почистват не по-лошо от тях.


 

Плюс това не съдържат същите химикали и са далеч по-безвредни от препаратите по магазините.

 

Оцетът например е полезен както за здравето, така и за дома. Виненият оцет конкретно е много подходящ за основното чистене вкъщи, защото има същите свойства като препаратите на хлорна основа – киселината му изтребва вирусите и бактериите.

 

Освен това той премахва петна и мазнини, почиства водни контейнери и някои метали. Използва се активно като обезмирисител и ликвидатор на варовикови отлагания.

 

След избърсването на повърхностите с кърпа, навлажнена с разреден бял винен оцет, помещенията ухаят на свежо. Едно от най-честите му приложения е като добавка във водата за миене на прозорци.

NEWS_MORE_BOX

 

За тази цел са нужни само 1 супена лъжица и 1 литър топла вода. Семплата смес помага не само срещу премахването на петна от прозорците, също така и за по-бързото изсъхване, а и не оставя черти или капки по стъклата.

 

Разтвор 1:1 оцет и вода пък върши чудесна работа за връщане на фабричния вид на рафтовете и стените на хладилния шкаф. Също така премахва качествено следите и остатъците от мухлясали продукти.

 

Общото хигиенизиране на хладилника може да стане и със сода за хляб, но за плесенясалите места тя не помага, докато оцетът се справя.

 

Той е подходящ и за мивката и тоалетната чиния, където по принцип се задържат повече бацили. Достатъчно е през нощта повърхностите им да се залеят с неразреден оцет, който на сутринта само се изплаква.

 

Ако се е понатрупала прах вкъщи, но трябва да отложим основното почистване, ябълковият оцет може да се окаже спешната помощ в ситуацията. Освежава дома и най-лесният начин за освежаване на мебелите, килимите, завесите и пердетата.