Доказателство за връзката между астмата в детска възраст и тютюнопушенето в предишни поколения разкрива ново изследване на скандинавски учени. То е било представено тази седмица в рамките на международния конгрес на Европейското дружество по респираторни заболявания в Амстердам, Холандия.

 

Според специалистите жените, които са били активни или пасивни пушачки през бременността и кърмаческия период, могат да увредят здравето не само на собствените си деца, но и на внуците си. В такива случаи рискът от развитие на дихателно заболяване още в най-ранна възраст нараства с 10 - 22%, дори ако майката на детето се е въздържала от вредния навик.


 

Излагането на тютюнев дим през бременността повлиява на активността на гените на растящия плод – процес, известен като епигенетична модификация. Става все по-очевидно обаче, че тези промени могат да бъдат предадени на следващите поколения.

 

Според д-р Каролин Лодж, съавтор на изследването и научен сътрудник в университета в Мелбърн, Австралия, това откритие показва необходимостта от засилена национална политика за борба с цигарите.

NEWS_MORE_BOX

 

По думите ѝ астмата е само един от здравословните проблеми, които се унаследяват през поколенията и пушещите ни предци могат да се окажат „виновници“ за много други заболявания, за които вредният навик се явява рисков фактор.

 

Това би могло също да е и причина за превръщащите се в епидемия диабет, сърдечносъдови и онкологични заболявания по света.

 

Следваща стъпка на шведските специалисти ще е да изследват здравните показатели на жени с внуци, които са пушили по време на бременността си със свой син, за да установят какви рискове крие това за поколенията.

 

През предстоящите месеци ще започне и изследване за връзката между наследствените болести и излагането на други токсични вещества в околната среда при миналите поколения.