Младежите, които били „пасивни пушачи“ по-дълго от един час дневно, са по-склонни да съобщават за суха кашлица през нощта, отсъствие от училище заради заболяване, недостиг на въздух, хрипове и други.

 

От години се изследват последиците за здравето от вторичното пушене и  се установява, че то може да е причина за ушни и белодробни инфекции и недоразвитите бели дробове на децата.


 

Изследователи от университета в Синсинати с водещ автор д-р Ашли Мерианос, направили проучване на 7 300 деца на възраст между 12 и 17 години без астма.

 

Те открили, че повече от 1/3 от тийнейджърите се намират в близост до хора, които пушат най-малко час на ден. Това включва времето вкъщи, на училище, в колата и на открито.

 

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ 9,6 милиона подрастващи са изложени на дима от цигари.

 

Статистика сочи, че около 26% от възрастните, живеещи в САЩ, пушат цигари, а между 50 и 70% от децата до петгодишна възраст,  живеят в дом с поне един пушач.

 

Излагането на подрастващите в помещение с дим от цигари, увеличава вероятността от астма. Освен това младежите, които дишат вредния дим вкъщи, били два пъти по-склонни да станат активни пушачи.

 

При възрастните вторичният дим повишава риска от рак на белия дроб и сърдечносъдови заболявания. Твърди се, че дори за кратък престой в помещение с дим, здравето на човек е застрашено.

 

 

NEWS_MORE_BOX

 

Дори след прекратяване на пушенето, миризмите и токсичните вещества от тютюневия дим, престояват и се отлагат в домовете за продължително време.

 

Вторичният дим съдържа химикали, стотици от които са токсични. Той отделя и много по-големи количества въглероден оксид и амоняк.

 

За да сме здрави, трябва не само да не пушим, но и да предпазваме от вторичен дим както самите нас, така и децата около нас. Това може да стане, ако се спазват определени правила като например въздържане от пушене в колата и дома.