Тревожни данни по отношение на личната хигиена на българите констатират специалисти. Макар повечето хора у нас да твърдят, че ги измиват редовно, всеки трети гражданин се оказва с мръсни ръце.

 

Това сочат данните от национално представително проучване по повод Световния ден на миенето на ръцете. То е проведено сред 1000 души от цялата страна на възраст над 15 години.


 

Според редица изследвания една голяма част от болестите при човека тръгват именно от мръсните ръце. За да сме здрави, лекарите препоръчват да се мием с антибактериален сапун или гел поне 10 пъти всеки ден, особено при чест досег в ежедневието с пари, градски транспорт, клавиатури, асансьори и телефони.

 

Задължително се измиват ръцете след всяко посещение в тоалетната, преди и след хранене, при пребиваване в лечебно заведение и след контакт с повече хора.

 

Ръцете са преносители на болестотворни патогени между хората, като това става при директен контакт (например ръкостискане, докосване) или индиректно - при докосване на повърхности, до които имат допир други след това.

 

Световната здравна общност алармира, че т.нар. синдром на мръсните ръце, отслабеният имунитет, вирусните епидемии, неправилното хранене и приемът на алкохол или анбиотици са сред първите причини за високата заболеваемост от стомашно-чревни разстройства както в глобален мащаб, така и у нас.

NEWS_MORE_BOX

 

Статистиката показва, че всеки втори човек у нас е страдал поне веднъж от проблеми като диария, колит, запек и дисбактериоза, най-често след антибиотично лечение. Специалистите посочват, че най-ефикасният начин за профилактика на стомашно-чревни разстройства е приемът на пробиотици. Тези хранителни добавки обаче още не са влезли по-категорично в здравната култура на българина.

 

Световният ден на миенето на ръцете се отбелязва днес в над 70 страни на пет континента. Целта на инициативата е да се ограничи разпространението на животозастрашаващи инфекции.

Според експертите измиването със сапун след използване на тоалетната и преди хранене е един от най-ефективните и евтини начини за предпазване от стомашни разстройства и пневмонии – заболявания, които ежегодно причиняват смъртта на 3,5 милиона деца по света.


Кампанията за измиването на ръцете със сапун е насочена към възпитаването на хигиенни навици у децата в семействата и училищните общности.


За осъществяването на инициативата УНИЦЕФ разчита на партньорството на националните правителства и местните власти в отделните страни, на международни и неправителствени организации, на училищните управи, частния сектор, както и на лидерите на религиозни и други общности.