Учените предвиждат, че климатичните промени, свързани с възникването на по-топли и влажни условия, ще ускорят растежа и разпространението на гъби в околната среда. Преди новината да зарадва гъбарите, бързаме да уточним, че това включва и онези организми, от които не само нямаме полза, но и могат да се окажат опасни за здравето и живота ни.

 

По-конкретно, подобни климатични промени крият заплаха за храните, за които знаем, че са предразположени към съдържание на микотоксини -  токсични метаболити, произвеждани от плесенните гъби. 


 

През последните пет десетилетия е доказано, че зърнените култури, ядките, подправките, сушените плодове, кафето, какаото, плодовите сокове, гроздето и червеното вино могат да развият съдържание на микотоксини при наличието на съответните влажни условия

 

По последни изследвания в университета "Кранфийлд", една от най-отличителните характеристики на климатичните изменения, а именно повишените нива на въглероден диоксид, в съчетание с по-високите температури увеличава сравнително риска от заразяване на зърнените култури с микотоксини.

 

Голяма част от опасните вещества, които намираме в изброените хранителни продукти, не са напълно податливи на топлинна обработка, застрашавайки здравето и живота на хора и други животни. Съществен медицински проблем представлява афлатоксин В1, който един от най-силните чернодробни канцерогени. Други микотоксини притежават негативни въздействия върху бъбреците, червата, репродуктивната и имунната система. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

Стратегиите за минимизиране на опасността включват употребата на сравнително устойчиви сортове, добри селскостопански практики преди и по време на събиране на реколтата, прилагане на химически или биологични обработки против вредители и гъбични инфекции, както и техники за отчитане на климатичните условия по време на транспортирането.

 

Според д-р Енджъл Медина-Вая от  Кранфийлдския университет, проблемът с микотоксините варира от сезон на сезон и от район на район, което го прави сравнително непредсказуем. Поради тази причина е нужно да променим мисленето си във връзка с климатичните промени и да създадем нови форми на наблюдение и разпространение на международни данни, както и въвеждане на система за своевременно предупреждение и контрол на тези опасни гъбички.