Използването на мобилни телефони може да има неблагоприятни ефекти върху паметта при младите хора. Швейцарски изследователи включили в свое проучване 700 юноши на възраст между 12 и 17 години. В продължение на 1 година, участниците трябвало да попълнят въпросник относно навиците си за използването на телефоните, както и да отговарят за въпроси за физическото и психическото си здраве. След това те направили серия от когнитивни тестове.

 

Резултатите от изследването показват, че излагането на радиацията на мобилните телефони в продължение на година може да има отрицателен ефект върху паметта при подрастващите. Защо точно при тях? Защото те използват устройствата все по-често. Мобилните телефони имат по-силен ефект върху децата, тъй като телата им не са напълно развити. Според проучване на изследователи от Франция и Швейцария костният мозък на детската глава абсорбира 10 пъти повече радиация от този на възрастните. Мозъкът на още по-малките деца и бебетата абсорбира радиацията дори повече.


Експозицията на радиация е най-голяма при телефонни разговори. 80% от нея е заради държането на телефона до главата. Изследователите откриха, че отрицателното въздействие от радиацията е по-голямо, когато телефонът се държи от дясната страна на главата, тъй като именно там се намират областите от мозъка, свързани с паметта.

 

Счита се, че използването на телефона с други цели – изпращане на текстови съобщения, правене на снимки, използване на приложения и т.н., няма чак такъв вреден ефект върху мозъка, както телефонирането.

 

Все пак, прекалената им употреба може да доведе до тумори в мозъка заради държането им близко до главата. Предполага се, че те могат да причинят още рак на простата и яйчниците, когато системно се поставят в близост до тях. 

 

Може да се заключи, че има голям шанс мобилните телефони да повлияят отрицателно върху мозъка с течение на времето. Поради това те трябва да се използват по безопасен начин, за да се намали излагането на радиация

 

Разстоянието е пръв приятел в случая. Телефонът трябва да се държи далеч от чувствителните места в тялото. Това включва ухото, главата и стомаха. Хендс фрии опцията или използването на слушалки е по-добър вариант за говорене по телефона. В допълнение, може да се използват специални кейсове за телефон, намаляващи радиацията.