Консумацията на масло от водорасли може да помогне за здравословното хранене.

Технологията за извличане на масло от водорасло е подобна на етеричното масло от растенията.

Учени са на мнение, че водораслите могат в бъдеще да се превърнат в добро решение при изчерпването на хранителните и горивни запаси.

Водораслите са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които са от съществено значение при спазването на даден хранителен режим.

Предишни проучвания показват, че консумацията на водорасли намалява риска от сърдечносъдови заболявания и възпалителни процеси. Подобрява се и мозъчната функция.

Освен като хранителен продукт, маслото от водорасли може да се използва като устойчив източник на гориво - биодизел за автомобили или биокеросин за самолети.

Необходими са допълнителни проучвания в тази насока, за да се подберат най-подходящи за производството на биогорива видове, обясняват изследователи.

Средно в един килограм водорасли има толкова минерални съединения, колкото се съдържат в 100 хиляди литра морска вода.

Водораслите избирателно събират минерали и олигоелементи, което определя терапевтичната им стойност. Това е причината в козметиката и естетичната медицина, да се използват във вид на маски, апликации и капсули и други готови продукти.