Заразяването с Чикунгуня води до мозъчни увреждания, които могат да прераснат в енцефалит и да доведат до фатален край, предупреждават учените. Пренасяната от комари инфекция е най-опасна за кърмачетата, бременните жени и хората на възраст над 65 години.

 

Екип на д-р Патрик Жерардин от болницата „Сен Пиер“ в Реюнион провел изследване сред 300 000 души, засегнати от болестта край бреговете на Мадагаскар между 2005 и 2006 г.


 

При общо 57 от пациентите с наричаната още западнонилска треска са регистрирани смущения на централната нервна система, 24 от които са развили енцефалит. Петима от болните починали в рамките на няколко месеца, а останалите продължили да живеят с мозъчни увреждания, причинили поведенчески проблеми, спад на когнитивната функция и затруднения с паметта и концентрацията.

 

Тъй като ваксина срещу Чикунгуня все още няма, за лекарите е предизвикателство овладяването както на самата инфекция, така и на усложненията след нея. Новите данни обаче дават предимството на специалистите да следят най-рисковите при заболяването органи и системи.

 

Изследователите апелират към хората за по-сериозни мерки срещу ухапване от комар, като редовното използване на репелент и дрехи с дълги ръкави, особено при пътуване към по-екзотични държави.

NEWS_MORE_BOX

 

Междувременно експертите са разтревожени от зачестяващите случаи на зараза в Европа и САЩ, като резултат от глобалното затопляне и обилните валежи през последните месеци.

 

Влагата се счита за едно от най-подходящите условия за развъждането на всякакви вредители, сред които и кърлежите, причиняващи животозастрашаващи инфекции. Учените посочват, че дори в една малка локва застояла вода, женският комар успява да снесе най-малко 100 яйца за кратко време.

 

Начинът, по който тропическият комар прониква на територията на държави извън обичайните му, най-често е чрез вноса на стоки по море с контейнери. Контейнерните терминали са и доказано едно от най-честите места за развитието и размножаването му, както и складовете с употребявани автомобилни гуми, складове и центрове за търговия с вносен посадъчен материал и декоративни цветя и граничните контролно-пропускателни пунктове.

 

Вирусът предизвиква силна треска, болки в ставите, обрив, отпадналост. При повечето хора  треската продължава в рамките на седмица, но болките в ставите остават със седмици, месеци, а понякога и години.