Все повече подрастващи използват електронни устройства, които съдържат никотин. Те се наричат вейпинг устройства. Според голямо рецензирано проучване, ръководено от Австралийския национален университет, това се превръща в сериозен проблем, който повишава риска от редица заболявания сред децата.

 

Информацията, която учените използват е получена от над 400 изследвания и доклади, проведени в Австралия. Прегледът потвърждава множеството рискове от електронните цигари, особено за непушачи, деца, юноши и млади възрастни.


 

Почти всички електронни вейпинг устройства съдържат никотин, който може да доведе до зависимост. При по-младите рискът от поява на пристрастяване към никотиновите устройства е по-голям, тъй като техният мозък все още се развива.

 

Пристрастяването е сериозен здравословен проблем, който води до психическа и/или физическа зависимост към определено вещество или действие на такова.

 

Пристрастяването към електронните никотинови устройства може да бъде причина на повтарящи се цикли на отказване, раздразнителност, негативни емоции и копнеж до повторното използване на устройствата, което да доведе до нормализиране на състоянието. Сред подрастващите се наблюдава трудно съсредоточаване и изчакване до края на даден урок или вечеря със семейството.

 

Според проведения аланиз употребата на електронните вейпинг устройства повишава риска от отравяния, особено сред по-малките деца, гърчове, загуба на съзнание и припадъци, в резултат на предозиране с никотин. Могат да се появят и други оплаквания като главоболие, кашлица и раздразнено гърло.

 

В много редки случаи е отбелязана и появата на изгаряния, в резултат на взривяване на батериите на електронните устройства. Рискът от настъпването на негативни промени в кръвното налягане, сърдечната честота и нормалните функции на белите дробове също е повишен.

 

В хода на проучването учените установяват, че в повечето случаи електронните устройства не се използват за отказване на тютюнопушенето. Това е така, тъй като голям брой от употребяващите са подрастващи, които не ги употребяват с тази цел, или просто не спират използването на обикновени никотинови продукти.

 

При пордрастващитие, които използват електронни вейпинг устройства, е отбелязан трикратно по-висок риск от тютюнопушене на обикновени цигари, в сравнение с този, при техни връстници непушачи.

 

Получената информация потвърждава притесненията на учените за множеството вредни въздействия на електронните вейпинг устройства върху здравето, особено сред подрастващите.

 

Проучването е публикувано в Medical Journal of Australia.

 

Референции:

https://www.anu.edu.au/news/all-news/vaping-increasing-among-young-aussies-as-risks-confirmed?fbclid=IwAR1ETvyzE5EfcFncmJk--IgVuMky6ykdw3SQNGBqgdhV59CC_4v4dMw_FFs

https://nceph.anu.edu.au/research/projects/health-impacts-electronic-cigarettes#health_outcomes