Две химични вещества, които могат да причинят рак са открити в дима от електронните цигари, показват нови изследвания. В него се съдържат и токсични химикали, показват данните от проучването, публикувано в Environmental Science & Technology.
 
В лабораторни условия е изследван димът от електронните цигари при различни настройки на мощността на батерията. Специалистите са открили, че изпаренията освобождават 31 токсични химикали, които включват и такива, които могат да причинят онкологични заболявания
 
Освободените вещества варират в зависимост от температурата, при която течностите, пълнители на е-цигарите, се изпаряват от устройството. Възможно е да се отделят повече химикали, ако температурата във вътрешността на цигарата е по-висока, показват изводите от експеримента.
 
Изследователите са категорични, че при процеса на изпаряване, отделяните химикали са много отровни. Сред тях са пропилен оксид и глицидол, които са определяни като канцерогени.
NEWS_MORE_BOX
 
Канцерогени са вещества или лъчения, които могат да причинят рак. Те могат да увредят генома и да нарушат клетъчните метаболитни процеси, уточняват специалистите.
 
Агенцията по храните и лекарствата в САЩ предупреди обществеността, че в някои електронни цигари се съдържа диетиленгликол – състава, която се използва в антифриза. 
 
Също така, предишно изследване, проведено през 2015 г., показва, че аерозолите от електронните цигари съдържат формалдехид – друго опасно вещество, известно с това, че може да причини рак. 
 
Често се твърди, че вредните емисии, отделяни от електронните цигари не са толкова вредни, колкото тези от тютюневите. Това обаче не е точно така, уточняват авторите на настоящото изследване, проведено в американска лаборатория. 
 
И в двата вида има изключително вредни вещества, които се отразяват на различните хора по различен начин.