Какво представлява ухапването от стоножки?

Стоножките са отровни и хищни членестоноги, принадлежащи към класа Chilopoda. Те ужилват и изяждат своята плячка, която обикновено се състои от насекоми и червеи. Те не са агресивни към хората, въпреки това могат да ухапят човек, ако бъдат провокирани.


Ухапванията от стоножки могат да бъдат много болезнени за хората. Колкото по-голяма е стоножката, толкова по-болезнено може да бъде ухапването. Всички стоножки използват отрова, за да убият своята плячка. Ухапванията от стоножки рядко причиняват усложнения при хората и обикновено не са опасни или фатални.Някои стоножки обаче имат отрова, която съдържа различни токсини, включващи вещества като хистамин, серотонин и кардио-депресиращ токсин-S. Важно е да се знае, че тези токсини могат да причинят потенциално сериозни алергични реакции при хора с алергии към ужилвания от пчели и оси, както и значителни сърдечносъдови и неврологични засягания.


Как изглеждат стоножките?

Размерът на стоножките варира, като на дължина могат да достигнат до 25 см, а ширина до 1 см. Стоножките винаги имат нечетен брой крака, като могат да имат от 15 до 177 чифта. 


Стоножките предпочитат тъмни, влажни места и влажен климат, въпреки че могат да оцелеят в пустини и други сухи райони. Те могат да бъдат открити по целия свят.

 

Стоножките са приспособими към широк спектър от условия на околната среда, включително пустини, блата и градска среда. Често могат да бъдат намерени под изгнили дънери, скали или в саксии на растения. Те също могат да бъдат намерени под вода и в пещери, на хиляди метри под земята.


Как стоножките хапят или ужилват?

Стоножките и сколопендрите хапят като пробиват кожата с предните им крайници, разположени на първия сегмент на тяхното тяло. Те могат да хапят, ако бъдат хванати грубо с рака или ако случайно бъдат настъпени. Всички стоножки имат способността да хапят, въпреки че някои по-малки техни представители не са достатъчно силни, за да пробият човешката кожа.


Как изглежда ухапването от стоножка?

Ухапванията от стоножки могат да бъдат идентифицирани по двете точки, в които те са пробили кожата, където инжектират отровата си. Зоната около ухапването може да стане червена и подута.

 

Какви са симптомите на ухапване от стоножка?

Количеството болка, което човек изпитва при ухапването, се определя от количеството на проникналата отрова при ухапването. По-малките стоножки вкарват в кожата много малко количество отрова. Ухапванията от стоножка могат да бъдат сравними с ужилванията на пчелите по отношение на болката. По-големите стоножки могат да вкарат повече отрова, причинявайки силна болка.


Болка, зачервяване и подуване се появяват веднага след ухапването. Тези симптоми могат да продължат от няколко часа до няколко дни. Могат да се появят и други симптоми, които е възможно да показват тежка алергична реакция, като:

  • Треска;
  • Гадене;
  • Силно подуване на мястото на ухапване;
  • Подути лимфни възли;
  • Сърцебиене;
  • Сърбеж

Необходимо е да бъде потърсен лекар при съмнения за тежка реакция. Макар и изключително рядко, има наблюдавани случаи на анафилаксия и други тежки усложнения, свързани с ухапвания на хора от по-големи видове стоножки.


Какво трябва да бъде предприето при ухапване от стоножка?

Ухапванията от стоножки могат да изглеждат подобни на ухапвания от опасни насекоми. Ако човек не е сигурен какво точно го е ухапало, той трябва да посети лекар, особено ако неговите симптоми са тежки.


Ако няма усложнения, лечението на ухапванията от стоножки се фокусира върху облекчаване на симптомите с домашни средства, като:

  • Потапяне на раната в гореща вода или използване на горещи компреси, което разрежда отровата;
  • Прилагане на ледени компреси за намаляване на подуването;
  • Използване на лекарства за намаляване на болката, алергичните реакции и възпалението, които включват антихистамини, анестетици и противовъзпалителни средства;
  • За да бъдат избегнати инфекции, е полезно използването на локален антибиотик и поддържане на ухапаното място чисто и покрито;

Ако симптомите са тежки или не се подобряват в рамките на няколко дни, е важно да бъде потърсен лекар. Възможно е пациентът да се нуждае от кортикостероиди с рецепта.


Какви усложнения могат да възникнат от ухапване от стоножка?

Усложненията от ухапвания от стоножка могат да възникнат в резултат на инфекция или увреждане на кожата и тъканите, където се е случило ухапването. Лекарят може да ваксинира пациента срещу тетанус или, ако подозира инфекция, да предпише антибиотици.


Необходимо е лекарят да бъде уведомен, ако симптомите се влошат или не изчезнат в рамките на 48 часа, както и ако възникне треска, или бъдат забелязани червени ивици близо до мястото на раната или бъде усетена неприятна миризма от раната.


Възможна е и появата на признаци на алергична реакция, като силен сърбеж, замаяност, уртикария или обрив. Ако възникне подуване на устните, гърлото, устата или езика, необходимо е да бъде потърсена спешна помощ.


Библиография:
Healthline. Identifying and Treating a Centipede Bite
Mavridis IN, et al. Clinical consequences of centipede bite: Is it neurotoxic?
Supakthanasiri P, et al. Anaphylaxis to centipede bite