Дървениците са малки насекоми, които се хранят с човешка кръв, като са най-активни през нощта. Дължината им варира – от 1 до 7 мм. Те са плоски с овална форма и имат червеникаво-кафяв цвят. Те нямат крила, но могат лесно да се пренесат от едно място на друго чрез хората и животните. Дървениците най-често хапят кожата по ръцете, краката, шията и гърба. 


Въпреки че ухапването от дървениците е рядко опасно, то може да причини сърбеж и зачервяване по кожата. Има и някои по-редки случаи, в които ухапването им може да предизвика алергична реакция.

 


Кои са симптомите на ухапване от дървеници? По кожата може да се забележат червени и подути петна, които са по-тъмни в центъра, тъй като там е мястото на ухапване. Тези петна са в една линия или са няколко на едно място. 


Важно е да се знае, че симптомите не се появяват веднага след ухапването, а няколко часа или дни след това, а изчезването им понякога може да отнеме доста дълго време. Също така е възможно по чаршафите да се открият капки кръв или малки черни точки, което е един от сигурните признаци за ухапване от дървеници.

 

Как да се облекчат бързо симптомите? Могат да се закупят кремове, които са предназначени специално за ухапване от насекоми, а в домашни условия може да се наложи студена кърпа или лед, за да се намали сърбежът. Използването на някои етерични масла като камфорово масло и масло от лайка може да облекчи зачервяването. Ако дете е нахапано от дървеници, най-добре да се говори с личния лекар преди да се използват каквито и да било продукти.


Кои са местата, които обитават дървениците? Те живеят в леглото, матрака, възглавниците, мебелите, килимите, дрехите и други вещи. 


Как да се елиминират неприятните насекоми? За да се премахнат дървениците е най-добре да се направи професионално почистване на дома поне 3 пъти. След това трябва да се поддържа добра хигиена. Например да се почистват редовно с прахосмукачка матраците, мебелите, килимите. Спалното бельо и дрехите трябва да се изпират на възможно най-висока температура.