Цигарите с ментол насищат организма на пушача с повече въглероден окис, никотин и котинин, в сравнение с обикновените, което ги прави по-вредни. Отказването на цигарите след пушене на цигари с ментол е по-трудно, се пише в статия на сп. Nicotine and Tobacco Research.

Ментолът стимулира рецепторите за студ, което обяснява усещането на приятна хладина и свежест, но и желание да се поеме повече от дима на цигарата, пояснява проф. Джонатан Фоулдс от Университета на щата Пенсилвания, САЩ.

За получаването на тези изводи експерти анализират резултатите от десетина изследвания, при които прави впечатление, че цигарите с ментов вкус се отказват от пристрастените с много повече усилия, отколкото останалите. Донякъде обяснението може да се търси във финансовото състояние, заради намаляване на платежоспособността на хората в кризата от по-бедните прослойки ограничават бройката на цигарите за деня, но за сметка на това вдишват по-интензивно от дима, което засилва зависимостта от тютюна. Ментовите цигари са предпочитани именно от хората с ограничени финансови възможности.

25% от пазара на тютюневи изделия в САЩ принадлежи на цигарите с ментол, като при определени социални групи този показател достига до 80%.