Странни цигари пуска в производство специалист по акупунктура. При завиването им се използва не тютюн, а листа зелен чай, информира Time. Този артикул не е никак нов за виетнамците, докато в Северна Америка сега придобива популярност.

Създателят им Ранко Тутулагдзия обаче разработва производствена линия, не за да затвърди вредния навик у пушачите, а напротив да им помогне да се откажат от цигарите.


Двата вида цигари от 100% зелен чай, които пуска – с натурален и ментов вкус – де факто са част от неговата 90-дневна програма за отказване от тютюнопушенето.

Източните терапевти използват зеления чай в методите си за отказване от тютюнопушене, които Тутулагдзия също е прилагал в практиката си. Според него пушачите срещат трудност при отказването на цигарите заради самото действие на пушене. Много по-лесно е обаче да се превъзмогне навикът, отколкото зависимостта, допълва той. Предоставяйки цигари, които не съдържат вредния никотин, хората по-лесно биха се справили с решението си да откажат тютюнопушенето, е неговата гледна точка.

Не на същото мнение обаче са американски експерти, които се въздържат от коментар относно ефективността на метода. Експерти от ред американски институции, свързани със здравеопазването и водещи програми по преодоляване на никотиновата зависимост, по-скоро са обезпокоени от последствията за здравето от пушенето на безвредните на пръв поглед цигари.

Според Донна Ричардсън, клиничен социален работник и специалист по зависимостите от университета Рутджърс хората пушат най-вече защото са зависими от никотина, който поемат чрез цигарите. Той от своя страна води до освобождаване на допамин, което и се отразява на тяхното поведение и самочувствие. При цигарите от зелен чай липсва този ефект и те не биха доставяли удоволствие. От друга страна, не бива да се забравя, че самото всмукване на дима е опасно за човешкия организъм. Свиването макар и на различни листа в хартия и поемането на изгорели газове от тях е увреждащото действие за дробовете  – органът ни за дишане „не обича“ мръсния въздух, независимо от източника му, коментира Ричардсън. Така  червените кръвни клетки вместо кислород получават въглероден окис.

Тя, както и други експерти, споделя, че не би препоръчала като метод за отказване на тютюнопушенето употребата на тези цигари. За целта има 7 утвърдени от FDA средства в помощ отказването от вредния навик, чиито ефект върху човешкия организъм и степен на безопасност са изследвани, като 5 от тях съдържат никотин -  никотинона дъвка, пластири, таблетки, спрейове, инхалатор.

NEWS_MORE_BOXД-р Майкъл Стайнбърг от същия университет също обръща внимание, че ефектът от вдишването на дим от цигари от зелен чай не е изследван и не е доказан за безвреден, което е основание да не препоръчва тяхната употреба. Журналисти от екипа стигат дотам да опитат въпросния артикул и стигат до заключението, че след изпушването им се чувстват замаяни.

Ако в подхода към отказване от тютюнопушенето се акцентира върху поведенческата компонента, е по-удачно да се използват други артикули като клечка за зъби, пръчици канела или друг предмет, с който може да се имитира навика при пушене, коментира той.