Тютюнопушенето и консумацията на алкохол води до изпитването на по-силни симптоми на махмурлук, показват резултати от проучване.

 
Цигареният дим съдържа химикала ацеталдехид, който е свързан с махмурлука.
 
Изследователите предполагат, че никотинът в цигарите може да има отрицателен ефект върху нервната система.
 
Хората, които пушат цигари и консумират алкохол, е по-вероятно да страдат от махмурлук, който протича и с по-интензивни симптоми, отколкото при тези, които не употребяват тютюневи изделия, пояснява водещият изследовател д-р Дамар Росенов от американския университет „Браун”.
 
Тютюнопушенето само по себе е свързано с повишен риск от получаване на махмурлук, отколкото когато не се пуши изобщо, уточнява експертът. 
 
Резултатите са въз основа на проучване на 113 студенти, които дават информация за навиците си за тютюнопушене и употреба на алкохол в продължение на осем седмици.
 
Установява се, че участниците, които завишават употребата на алкохол и пушат повече цигари в същия ден, е по-вероятно да страдат от махмурлук и от по-неприятни симптоми, причинени от ефектите на алкохолните напитки.
 
Симптомите включват главоболие, чувство на умора, гадене и трудно концентриране.
 
Точните механизми за въздействието на цигарите върху ефектите от алкохола обаче все още не са ясни.
NEWS_MORE_BOX
 
Според една от теориите тютюневият дим съдържа ацеталдехид, който се формира и в тъканите при употреба на алкохол. Той е отговорен за изпитването на неприятните симптоми на махмурлука.
 
Друго изследване показва, че никотиновите рецептори в мозъка са свързани със субективния отговор на човек към алкохола. Например, едновременното пушене и пиене на алкохол повишават освобождаването на допамин – т. нар. хормон на удоволствието. Затова самият факт, че никотинът и алкохолът са свързани в мозъка може да обясни защо тютюнопушенето е свързано с махмурлука, смята д-р Дамар Росенов.
 
Как да предотвратим махмурлука?
 
  • Според експерти най-добрият начин да се предотврати махмурлук е да не се употребява алкохол или той да се консумира в разумни количества. 

 

  • Сред съветите на специалистите са и да не се пие на празен стомах. Препоръчва се преди употреба на алкохол да се консумира храна, съдържаща въглехидрати, например макарони или ориз, и мазнини. Така ще се забави усвояването на алкохола.

 


  • Не консумирайте тъмно оцветени напитки, ако сте установили, че сте чувствителни към тях. Те съдържат естествени химикали, наречени конгенери, което дразни кръвоносните съдове и тъкани в мозъка и може да влоши симптомите на махмурлука.

 

  • Пийте вода или други негазирани безалкохолни напитки между всяка глътка алкохолно питие. Газираните напитки ускоряват усвояването на алкохола.

 

  • Консумирайте вода преди лягане. Дръжте чаша вода до леглото си, за да отпивате, ако се събуждате през нощта.