Тютюнопушенето оказва вредно влияние на организма няколко минути след първата цигара, а не след години, сочи ново американско проучване, публикувано в „Chemical Research in Toxicology“.


Според учените, вредният навик може да причини генетично увреждане само моменти след тютюнопушене. За целта на проучването, учените изследват химични вещества, които причиняват бързоразвиващи се ракови форми при пушене.


Дългосрочното въздействие на тютюнопушенето - от сърдечносъдови заболявания до редица ракови заболявания, е добре известно. Настоящото проучване показва, че щетите върху организма настъпват моменти след първата запалена цигара.Изследователите разглеждат нивото на химикала PAH - polycyclic aromatic hydrocarbons, при 12 пациенти след акт на тютюнопушене.


PAH е добавен в състава на цигарите, който след приема се модифицира от тялото и се превръща в друго химично вещество, вредящо на ДНК и водещо до рак, обясняват учените. Те установяват, че този процес се осъществява в рамките на 15-30 минути.


„Проучването е уникално и първото, което изследва човешкия метаболизъм на РАН,  доставен в организма от вдишване на цигарения дим, без влиянието на други фактори, като например замърсяването на въздуха или храна.“, казва проф. Стивън Хехт от университета в Минесота. Резултатите трябва да повлияят като сериозно предупреждение към всеки, който иска да започне да пуши, допълва той.


Изследването е финансирано от Националния онкологичен институт на САЩ.