Дългото пътуване всеки ден до работа или по-далечна дестинация е свързано не само с чувство на безсилие и губене на ценно време поради чакането в затруднения трафик, но има отрицателно въздействие и върху здравето и фигурата ни.

 
Предишни изследвания правят връзка между дългите пътувания и затлъстяването. 
 
Прекарването на продължително време в придвижване до определена точка отнема от времето за физическа активност и упражнения, обяснява водещият изследовател Кристин Хьонер от Вашингтонския университет в Сейнт Луис.
 
Дългите пътувания всеки ден са свързани с по-високо телесно тегло, по-ниски нива на движение и по-високо кръвно налягане, а всички тези фактори са силни предиктори на сърдечни заболявания, диабет и някои видове рак, поясняват учените.
 
Участието в автомобилен трафик всеки ден може да доведе и до главоболие и хроничен стрес. 
 
В настоящето изследване участват 4 297 жители на Далас-Форт Уърт и Остин, Тексас. Учените документират какво разстояние изминават участниците в пътуване всеки ден, измерват индекса на телесната маса, риск от метаболитен синдром, събират включително данни за обиколката на талията, глюкоза на гладно и липидните нива и кръвното налягане. Участниците съобщават и за физическата си активност за предходните три месеца.
NEWS_MORE_BOX
 
Учените установяват, че пътуващите ежедневно на по-дълги разстояния и по-продължително време имат слаба физическа активност, по-голям индекс на телесна маса, обиколка на талията и по-високо кръвно налягане.
 
За предпазване на здравето пътуващите трябва да намерят начини да увеличат физическата си активност в работни дни, например ходене пеша в свободното време, съветват експертите.
 
Работодателите също могат да помогнат, насърчавайки служителите си да посещават фитнес или други спортни занимания в почивките и предлагайки гъвкав работен график, ако е възможно, допълват изследователите.