Токсините от околната среда - външните токсини, които вредят чрез замърсяване на питейната вода, хранителните продукти или излагане, водещо до вдишване или проникване през кожата са много на брой и варират според географската ширина и социалното развитие на отделните държави. Най-честият им източник са електроцентрали, заводи за цветни метали, мини и сондажи, както и пестициди, хербициди и замърсен въздух. Вътрешните токсини се натрупват основно при коремните органи в резултат на метаболизирането на продукти и вещества, приети с храната или при дишането.
 
При нормална и балансирана околна среда, която хронологично предшества индустриалната революция в Европа, повечето хора или поне тези в зряла възраст, са били способни да запазват здравето си, благодарение на ендогенните си детоксификиращи механизми. Но в модерния свят, околната среда е до такава степен замърсена, че тези способности на човешкия организъм са жестоко превъзхождани по сила от безбройните замърсители. Неспособността ни да се отърсим от тях позволява складирането им в мастните тъкани
 
Когато едно лице отслабва, се губи количество мазнини, в които има складирани токсини, неизведени от тялото. Такива токсини са DDT, бисфенол и други. Те се освобождават от мастните си затвори и навлизат в кръвния ток, нарушавайки естествения метаболизъм на тялото. Предполага се, че подобни токсини могат сериозно да забавят загубата на мазнини, независимо от предприетите редовни тренировки и правилен режим на
хранене.
 
Доктор Шейла Дийн и нейния екип установяват през 2007, че токсините променят метаболизма, нарушавайки функцията на хормоните, увреждайки митохондриите на клетките и повишавайки оксидативния стрес. Намалянето на тироидните хормони и промяната в циркадните ритми също са причинени от подобни вътрешни отравяния.
NEWS_MORE_BOX
 
Според изследване, публикувано в уважавания италиански Журнал за педиатрия, токсинът бисфенол А е сред замърсителите, които причиняват затлъстяване чрез хиперлипидемия - завишени нива на липиди в кръвта, породени от хормонален дисбаланс, вследствие на интоксикация с бисфенол А. Той възпрепятсва и транспорта на глюкоза в мастните клетки и потиска освобождаването на адипокин - имуномодулиращо съединение, важно за нормалния метаболизъм на мазнините.