Пушачите са подложени на по-висок риск от развитие на псориазис, показва преглед на американски проучвания по темата. 

 
В него участват 186 хил. мъже и жени на средна възраст. Участниците са проследявани в рамките на 12-20 години. За този период 2 410 от тях развиват псориазис, като рискът е по-висок както при настоящи, така и при бивши пушачи. 
 
Хората, които употребяват тютюневи изделия в началото на проучването, са с двойно по-висока опасност от кожното заболяване, в сравнение с непушачите. При бившите пушачи рискът е 39%. 
 
Проучването не доказва, че тютюнопушенето само по себе си е причина за развитие на псориазис. Но, може да се приеме като рисков фактор, казва водещият изследовател д-р Абрар Куреши от Харвардското медицинско училище. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Смята се, че заболяването е свързано с имунната система и по-точно с белите кръвни клетки Т-лимфоцити, които атакуват собствените клетки на здравата кожа. Според учените тютюнопушенето допринася за появата на псориазис, именно поради ефектите на цигарите върху имунната активност и възпалението. 
 
Пушачите са склонни към по-високи нива на „автоантитела“ - антитела, образуващи се срещу собствени антигени на организма.
 
Други изследователи откриват връзка между затлъстяването и злоупотребата с алкохол и развитието на псориазис.  
 
Резултатите са публикувани в сп. American Journal of Epidemiology.