Пандемията от Ковид увеличи драстично използването на маски и ръкавици за еднократна употребаТова утежни още повече замърсяването на околната среда с пластмаса.

 

Само във Великобритания всеки ден се изхвърлят 53 млн. маски за еднократна употреба и това ги превръща в поредния опасен отпадък, който оставя своя необратим отпечатък върху околната среда.


 

Ако историческите данни са надежден индикатор, може да се очаква, че 75% от всички използвани маски и други отпадъци, свързани с пандемията, ще попаднат на сметищата или в Световния океан.

 

Програмата на ООН за околната среда предупреждава, че медицинските отпадъци от вредни за околната среда пластмаси могат да се превърнат и в риск за общественото здраве.

 

Това може да се случи при неконтролирано изгаряне на употребените маски. При него се отделят токсини в околната вреда и дори може да се стигне до вторично предаване на заразата сред хората.

 

Това е причината ООН да настоява правителствата да третират управлението на отпадъците, включително медицинските и опасни отпадъци, като обществено значима услуга. За целта безопасното боравене със защитни маски и правилното им изхвърляне трябва да станат част от мерките при извънредни ситуации.

 

Ефективните защитни маски имат три слоя материал. Това е добре при текстилните маски, които могат да се изперат и използват повторно. Маските за еднократна употреба обаче, които се използват от 90% от британците, имат три слоя пластмаса, включително полипропилен, както и метална лента за захващане около носа.

 

Част от тях попадат в зелени площи, реки и дори в океана след употреба, а биологичните опасности, свързани с всяка неправилно изхвърлена маска, са подобни на тези при иглите и спринцовките.

 

Само 10% от населението на Обединеното кралство носи маски за многократна употреба. Изчислено е, че само за една година изхвърлените там маски за еднократна употреба са еквивалентни на пет и половина Айфелови кули.

 

Те не могат да се рециклират, а съдържащият се в тях полипропилен се разгражда за около 450 години.

 

От друга страна маските, които попадат в океана, се добавят към осемте милиона тона пластмаса, която замърсява в океаните всяка година. Различните пластмаси се разграждат изключително бавно на микропластмаса, която попада в хранителната верига на морските обитатели и води до тяхното натравяне и смърт.

 

 

Източник: 

https://environmentjournal.online/articles/the-environmental-impact-of-abandoned-face-masks/

https://news.un.org/en/story/2020/07/1069151