Световната здравна организация (СЗО) отчете напредък в борбата с епидемията от тютюнопушене, но същевременно подчерта растящите рискове, свързани с устройствата за нагряване на тютюн и електронните цигари.

 

По данни на СЗО повече от 1 млрд. души по света пушат понястоящем. Тъй като продажбите на цигари спадат, тютюневите компании пускат на пазара нови продукти - като електронни цигари и устройства за нагряване на тютюн, като лобират активно на правителствено ниво, за да ограничат тяхната регулация.


 

Оценките на СЗО показват, че тютюнът причинява смъртта на 8 млн. души годишно, включително и 1 млн. смъртни случая, свързани с пасивно тютюнопушене.

 

Понастоящем около 5,3 млрд. души по света са обхванати от мерките на СЗО за ограничаване на употребата на тютюн, което е четири пъти повече в сравнение с 2007 г.

 

Тютюневите изделия, предлагани на повече от половината хора по света, вече имат графични предупреждения за здравето. Други мерки обаче, като тези за повишаването на данъците върху цигарите, се прилагат по-бавно, като 49 държави по света остават без такива. Дания, Грузия, Мароко, Холандия, Португалия и Шри Ланка са сред държавите, наложили 75% данък върху цените на цигарите на дребно.

 

На фона на напредъка в борбата с употребата на тютюн, остава голям броят на държавите, които не регулират новопоявилите се електронни цигари и бездимни устройства за тютюн.

 

Заплахи от новите тютюневи изделия

 

Доклад на СЗО за 2021 г. представя за първи път данни за електронните системи за доставка на никотин, каквито са електронните цигари. Тези продукти често се предлагат на деца и юноши от тютюневата индустрия, използвайки хиляди привлекателни вкусове и подвеждащи твърдения за продуктите.

 

Според СЗО децата, които използват тези продукти, са три пъти по-склонни да пушат в бъдеще. Организацията препоръчва на правителствата да прилагат мерки за превенция, за да се защитят бъдещите поколения.

 

„Никотинът води до силно пристрастяване. Системите за електронна доставка на никотин са вредни и трябва да бъдат по-добре регулирани “, коментира Тедрос Гебрейесус, генерален директор на СЗО. „Там, където не са забранени, правителствата трябва да приемат подходящи политики за защита на населението си от вредите от тях, и да се предотврати употребата им от деца, юноши и други уязвими групи.“

 

На този етап 84 държави по света изобщо не се регулирали разпространението на електронни системи за доставка на никотин, а 32 държави са забранили продажбата им, сред които влизат Австралия, Бразилия, Турция, Индия, Мексико и Аржентина.

 

Други 79 са приели поне една частична мярка, която забранява използването им на обществени места, забранява тяхната реклама, промоция и спонсорство или изисква изписването на предупреждения за здравето върху опаковките им.

 

Д-р Рюдигер Крех, директор на отдела за насърчаване на здравето в СЗО, подчертава предизвикателствата, свързани с тяхното регулиране. „Тези продукти са изключително разнообразни и се развиват бързо. Някои се модифицират от потребителя, така че концентрацията на никотин и нивата на риск са трудни за регулиране. Други се предлагат на пазара като „безникотинови“, но при тестване често се установява, че съдържат пристрастяващата съставка. Разграничаването на никотиносъдържащите продукти от неникотиновите или дори от някои тютюневи продукти може да бъде почти невъзможно. Това е само един от начините, по които индустрията подкопава мерките за контрол на тютюна.“

 

Делът на хората, употребяващи тютюн, намалява в повечето страни по света, но нарастването на населението означава, че общият брой на хората, които пушат, остава висок. В момента от приблизително 1 млрд. пушачи в световен мащаб, около 80% живеят в страни с ниски и средни доходи.

 

Източник:

https://www.who.int/news/item/27-07-2021-who-reports-progress-in-the-fight-against-tobacco-epidemic