Всяка година в света се отчитат 600 млн. случая на хранителни заболявания. През 2010 г. 420 000 души са починали заради болести, пренасяни от храни, каквито са салмонелата и инфекцията с E.coli.

 

По данни на Световната здравна организация (СЗО) една трета от тези смъртни случаи са при деца на възраст под 5 години. Смята се, че тази цифра се увеличава всяка година.


 

За да се справи с този проблем, организацията е разработила наръчник, който да помогне правителствата по света да идентифицират и измерват рисковете от болестите, пренасяни от храни.

 

„Храната трябва да поддържа и подкрепя човешкото здраве, а не да му вреди“, посочва генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус. „Новият наръчник на СЗО ще помогне на страните да събират и анализират данни, за да правят устойчиви инвестиции в безопасността на храните. Пандемията от ковид-19 подчерта интимната връзка между здравето на хората, животните и планетата“, допълва той.

 

През 2020 г. Световната здравна асамблея прие нова резолюция, задължаваща СЗО да оцени глобалната тежест от болестите, пренасяни от храни и животни, на национално, регионално и международно ниво.

 

В света са открити над 250 различни болести, пренасяни от храни, които причиняват различни здравословни проблеми като остри или дългосрочни заболявания или дори смърт.

 

Според оценките на СЗО, въпреки че децата на възраст под 5 години представляват само 9% от световно население, 40% от тежестта на хранителните болести се поема от тях.

 

Световният ден за безопасност на храните се отбелязва на 7 юни.

 

Хранителните болести засягат в най-голяма степен населението на Африка. Те могат да имат микробен, паразитен или химичен произход.

 

От СЗО определят изменението на климата, нововъзникващите болести и промените в системите за производство и доставка на храни като източник на нови предизвикателства пред общественото здраве.

 

Въпреки че ковид-19 не се предава чрез храна, пандемията изостри вниманието върху проблемите, свързани с безопасността на храните, като хигиена, антимикробна резистентност и зоонозни заболявания.