Тютюнопушенето сутрин веднага след събуждане е още по-вредно, отколкото през останалата част на деня според учените! Защо? Те твърдят, че първата цигара сутринта може да повиши риска от рак на белите дробове, главата и шията.


В проучване се установява, че хората, които пушат в рамките на 30 минути след събуждането, са с 1,79 пъти по-голям риск да развият рак на белите дробове и с 1,59 пъти по-голям риск от рак на главата и шията, спрямо тези, които чакат повече от 60 минути преди да запалят. Тези, които пушат между 31 и 60 минути след ставане, са с 1,31 пъти по-голяма вероятност от рак на белите дробове и 1,42 пъти по-склонни да развият рак на главата и шията.

 


Все пак изследователите подчертават, че пушенето на цигари по всяко време на деня може да увеличи риска от рак, но сутрин е най-голям. Според автора на изследването д-р Джошуа Мускат пушачите рано сутрин може да са по-пристрастени към никотина, отколкото тези, които чакат по-дълго време преди да пушат.


Други учени предполагат, че пушенето по-рано сутринта означава повече пушене на цигари през целия ден, а колкото повече излагане на дим има човек, толкова повече химикали, причиняващи рак, влизат в тялото му. Освен рак, тютюнопушенето може да причини вреда на почти всеки орган в тялото. То причинява заболявания и понижава общото ниво на здраве.


Как може да се откаже тютюнопушенето рано сутрин? На първо място, трябва да се смени ежедневната рутина, а именно – ставане сутрин и пиене на кафе с цигара. Вместо кафе може да се пие например черен чай, който също съдържа кофеин. Може да се започне с чаша топла вода, а след което да се премине към здравословна закуска, която да засити глада и желанието за тютюнопушене.


Друг ефективен съвет в справянето с ранното пушене е сутрешна разходка или спортуване. Чрез тях тялото ще се снабди с нуждата енергия за деня, но също ще се подобри циркулацията на кръвта. Това също е част от смяната на сутрешната рутина, но същевременно би се отразило благоприятно върху цялостното здраве.