В студения сезон кашлицата като че ли се засилва. Мнозина кашлят поради вирусите витаещи наоколо, но има и такива, които кашлят заради студения въздух.


Състоянието на дихателните пътища може да се влоши през нощта, тъй като тогава въздухът е по-студен. В студеното време във въздуха има повече спори, които предизвикат неприятни състояния. Студеният въздух може да доведе до запушване на носа, което да причини кашлица. Една от причините е, че тялото произвежда повече слуз, която може да привлече инфекции. Много често са засегнати по-възрастните хора, но и децата.


Когато студеният въздух достигне до белите дробове, се освобождава хистамин, същият химикал, който тялото има по време на алергични атаки. Хората с чувствителни дихателни пътища могат да получат хрипове. В едно проучване е установено, че през зимните месеци броят на пациентите с астма се е увеличил. На такива хора се препоръчва да излизат навън с шал на лице, покриващ устата и носа, за да могат да задържат топъл въздух.Най-добрият начин е да се избягва продължителният престой навън в студено време. Необходимо е и да се спазва добра лична хигиена особено, когато се кашля или киха. Поддържането на чисти ръце е важна стъпка за избягване разпространението на микроби. Съветва се да се избягват студени храни и напитки, а да се наблегне на храни с нормална температура.


Ако причинителят на кашлицата е студеният и сух въздух, може да се правят инхалации с добавени масла – мента или евкалипт. Приемането на повече течности също е от важно значение. Може да се приема също чай от джинджифил за успокояване на гърлото.


Все пак кашлицата, предизвикана от студа, може да бъде признак и за по-сериозно заболяване. Затова се препоръчва консултация с лекар, ако кашлицата продължи повече от седмица-две и е в комбинация с хрипове, стягане в гърдите, затруднено дишане, продължителна висока температура, тежка гръдна болка, безсъние, астма и алергии.