Предното стъкло на автомобила ни предпазва от слънчевите UVA лъчи по време на шофиране, но това не важи за страничните, твърдят изследователи. 
 
За тях е ясно, че продължителното излагане на тези вредни лъчи увеличава риска от развитие на кожен рак и катаракта. За да установят доколко сме защитени от слънчевите лъчи в автомобила, екип американски специалисти от Бевърли Хилс анализира защитата, осигурена от общо 29 коли от 15 различни производители. 
 
Изследователите измерват нивата на UVA радиацията зад предното автомобилно стъкло, както и зад страничните стъкла в периода между 1990 г и 2014 г. Въпреки че предните стъкла осигуряват сравнително добра защита срещу вредните лъчи, това не важи за страничните, установяват изследователите. По-конкретно, предните стъкла блокират средно 96% от UVA лъчите, а за страничните този процент е 71. 
 
Оказва се, че около 14% от автомобилите предлагат висока степен на защита от вредните лъчи. Това може да допринесе за продължително излагане на лявото око и лявата ръка, което повишава риска от развитие на катаракта и рак на кожата
NEWS_MORE_BOX
 
Според специалистите автомобилните производители трябва да помислят за възможност за по-добра защита от слънчевите лъчи. Те допълват, че Световната здравна организация определя всички дължини на ултравиолетовите лъчи като канцерогенни. 
 
Докато UVB лъчите са с по-къса дължина, те биват блокирани от стъклото, но UVA са по-дълги и проникват надълбоко в кожата и могат да доведат до развитие на кожен рак и преждевременно стареене, тъй като увреждат колагена
 
За да се предпазим, е препоръчително да се използва слънцезащитен продукт, който да защитава както UVA, така и от UVB лъчите. 
 
Данните от проучването са публикувани в сп. JAMA Ophthalmology