Бисфенол А в по-голяма степен е заплаха за здравето на жените, отколкото това на мъжете, сочат данните на ново проучване. От десетилетия насам страхът от експозицията на вредния химикал нараства прогресивно. 
 
Настоящото лабораторно проучване е инициирано и проведено от изследователи от Университета в Синсинати, които искат да проверят по какъв начин бисфенол А засяга здравето на различните полове. 
 
Водещият автор на проучването – д-р Скот Белчер, обяснява, че според резултатите ефектът на вредния химикал засяга сърцето и нивата на кръвното налягане при женските организми в по-голяма степен, в сравнение с мъжките. 
 
Учените използват друго вещество, което наподобява уврежданията, които могат да се появят при сърдечен удар. Установява се, че при жените, изложени на бисфенол А, има повишена чувствителност към кардиотоксични увреждания
 
Изследователите обясняват, че основната цел на проучването, публикувано в сп. Endocrinology, е да се определи дали ефектите на вредния химикал, намиращ се в пластмасовите продукти, може да засегне функцията на сърцето
 
Оказва се, че бисфенол А влошава сърдечното здраве при жените в риск от такива увреждания. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Макар много голяма част от хранителните продукти да са в пластмасова опаковка, има някои начини, с помощта на които може да се ограничи експозицията на вредния химикал. 
 
Трябва да се избягват стоките, опаковани в пластмаса, когато това е възможно. За микровълновата фурна за предпочитане е да се ползват съдове от стъкло, керамика или порцелан.
 
Препоръчително е храната да се съхранява в опаковки от картон. При висока температури вредните съставки в пластмасата се отделят в храната.