Спортуването на открито е по-полезно, отколкото във фитнес залата, тъй като има положителен ефект, както върху физическото, така и върху умственото здраве.


Проучване, публикувано в сп. „Environmental Science and Technology“, показва, че спортуването сред природата води до по-ефективна релаксация на ума и тялото, изпитване на чувство на свежест, повече енергия и положителни емоции. Също така спомага за намаляване нивото на напрежение, гняв и депресия.


Научният екип разглежда данни от различни източници, в това число 11 проучвания, включващи 833 възрастни. Всички изследвания установяват предимствата на спортуването на открито, в естествена среда, отколкото в закрито помещение. Сред тях са поддържане на психическо и физическо благосъстояние и изпитване на по-голямо удоволствие от извършването на упражнения на открито, споменава научният сътрудник д-р Джо Томпсън-Кун.Около 75% от населението на Европа живее в градска среда, затова трябва да се повишат усилията за постигането на по-голяма близост на хората с природата, смята проф. Майкъл Депледж, автор на анализа.