Отказването от цигарите не само подобрява здравето ни, но може да помогне и в създаването на по-широк кръг от приятели, твърди ново проучване. 
 
В продължение на няколко години, хората, които са спрели да пушат, са по-склонни да започват нови приятелски взаимоотношения с непушачи, показват изводите от изследването. 
 
„Не бих казал, че това е изненада, но е прекрасна констатация. Хубаво е да има документирано такова проучване, показващо, че отказването на цигарите разширява социалния кръг на хората“, коментира д-р Норман Еделман, старши медицински консултант в Американската белодробна асоциация.
 
Проучването е потвърдило още и твърдения, изведени от предишни изследвания. Хората, които се опитват да откажат цигарите и, които прекарват по-малко време около пушачи, имат най-висока успеваемост с течение на времето.
 
Пушачите се страхуват да не загубят приятелите си, обяснява един от водещите автори на изследването Меган Пайпър, от Университета на Уисконсин.
 
По думите и това важи и за хората, които отказват цигарите, тъй като те живят в страх, че ще загубят приятелите си пушачи. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Обяснението се крие в това, че хората, които спират да пушат, са по-склонни да прекратят отношенията си с хората, които продължават.
 
В изследването са включени над 1500 души, участващи в програма за отказване от тютюнопушенето и са родом от няколко щата в Америка. Всичките са пушели по най-малко 10 цигари на ден. 
 
На случаен принцип са избрани участници, които да получат лекарства, продукти, заместващи никотина и плацебо
 
Близо 700 пушачи са успели да завършат всички етапи на изследването. Те са проследявани в началото, след 1, след 2 и след 3 години след старта на проучването. Средната възраст на участниците е била 46 години, като 60% от тях са жени. 
 
Изводите сочат, че близо три четвърти от доброволците са декларирали най-малко 2 нови приятелства, по време на тригодишния период на експеримента. 
 
Освен това, хората, които са отказали цигарите, са установили, че са по-социално приемливи за много по-широк кръг от хора, подчертават авторите на изследването. 
 
Резултатите от проучването са публикувани в Nicotine and Tobacco Research