По-млади хора с напреднал рак на белия дроб, които са прекратили тютюнопушенето повече от една година преди поставянето на диагнозата живеят по-дълго от тези, които продължават да пушат, показва американско проучване, публикувано в сп. Cancer.

 

По-възрастните пациенти и тези с по-ранни стадии на рак, обаче, нямат това предимство.


 

До скоро бе известно единствено, че хора, които никога не са пушили имат по-голям шанс да преживеят заболяването, но дали бившите пушачи се справят по-добре от продължаващите с вредния навик е неясно.

 

Според Ейми Феркетич от университета в Охайо, проучването потвърждава, че спирането на цигарите също носи здравни ползи. Нейната изследователска група проучва здравните досиета на 4200 пациента в осем медицински центъра в САЩ.

 

Пациенти, които никога не са пушили и имат по-малко напреднал рак на белия дроб в стадий 1, 2 или 3, преживяват болестта по-често от бившите пушачи. От пушачите с рак в първи или втори стадий, 72% преживяват две или повече години от поставянето на диагнозата, докато този показател е 93% за непушачите и 76% за бившите пушачи.

NEWS_MORE_BOX

 

15% от пушачите с рак в четвърти стадий преживяват две години, докато за непушачите и бившите пушачи този показател е 40 и 20%, съответно.

 

След отчитане на разликите във възрастта, расата и лъчелечението, изследователите заключават, че има еднаква вероятност от смъртен изход при бивши и настоящи пушачи с ранен стадий на рак. При напредналите неоплазии, обаче, пациентите под 85-годишна възраст, които са спрели да пушат повече от година преди диагностициране, имат по-голям шанс да живеят по-дълго в сравнение с тези, които продължават да употребяват цигари. За един 45-годишен бивш пушач, например, вероятността от летален изход е с 30% по-ниска, отколкото при настоящ такъв.

 

Изследователите смятат, че продължаващото излагане на тютюневия дим ускорява прогресията на болестта. Освен това, възможно е пушенето да повлиява и биохимията на тумора, поради което настоящите и бившите пушачи развиват форми на рак, различни от тези при пълните въздържатели.

 

Въпреки това, никога не е твърде късно да се откажат цигарите...