Много хора смятат, че постоянният достъп до комуникация ги държи в по-голяма близост до семейство, близки и приятели. Ново проучване обаче показва, че това е твърде погрешно схавщане. Всъщност, смартфоните в повечето случаи водят до усещане за по-слаба социална свързаност. 
 
Изследването твърди, че мобилните телфони имат по-голяма социална стойност за жените, отколкото за мъжете. Нежният пол е развил и по-добри умения със смартфоните, използвайки ги да засилят вече създадени социални отношения.
 
Екипът от учени, воден от Андрю Леп – изследовател от Държавния университет в Кент, е изследвал близо 500 души на възраст между 18 и 20 години.
 
Целта е била да се установи дали използването на мобилни телефони, включително изпращането на текстови съобщения и разговорите, може да бъде свързано със социалните умения и контактите с родители и приятели.
 
По време на експеримента е установено, че една жена използва телефона си средно по над 300 минути дневно, като това включва разговори, sms-и и чатове в различни приложения. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Участниците от силния пол не са толкова активни в използването на мобилните устройства, като говорят и пишат по-малко. 
 
Резултатите от проучването показват, че за жените, разговорите по телефона се свързват с чувство на емоционална близост с родителите, а текстовите съобщения и чатовете – с приятелите им. 
 
При мъжете важи точно обратното – ежедневните разговори, sms-и и чатове нямат никакво отношение към чувството на емоционална свързаност нито с родители, нито с приятели. 
 
Изследователите са разгледали обстойно и проблемната употреба на устройствата, която представлява периодично повтаряща се нужда за използване на смартфона в неподходящо време, като по време на шофиране или нощем например.
 
„Участниците в проучването, които са склонни да използват мобилните си телефони постоянно и то по всяко време, се чувстват по-малко социално свързани с родители и връстници, отколкото другите хората, които не се характеризират с проблемна употреба“, коментират авторите на изследването.