Слънцезащитните продукти, използвани от туристите по целия свят, също допринасят за бързото  избелване на коралите, сочи проучване, поръчано от Европейската комисия.

 

В проведените експерименти ултравиолетовите (UV) филтри, използвани за защита на кожата от излагането на слънце - причиняват пълното избелване на кораловите рифове, дори и когато са в съвсем малки количества, установява проучването.


 

Кораловите рифове са сред най-продуктивните и разнообразни екосистеми в света. Чрез своето биологично разнообразие те осигуряват директно прехрана на половин милиард души по света.

 

Около 60% от тези рифови системи са застрашени от смъртоносната комбинация от изменение на климата, температурни аномалии, промишлено замърсяване и нарастващата UV радиация.

 

Проучвания доказаха във времето, че продуктите за лична хигиена оказват негативно влияние върху водните организми, подобно на това на други промишлени замърсители.

 

Отделно проучване, публикувано в американското списание Environmental Health Perspectives, добави слънцезащитните продукти към списъка с вредните замърсители. От него става ясно, че до 10% от световните коралови рифове са изложени на риск от избелване, което е причинено от слънцезащитните продукти.

 

Химичните съединения, съдържащи се в слънцезащитните продукти и други продукти за грижа за кожата, са били открити в близост до морски и сладководни туристически зони. Доказано е, че тези химикали могат да се натрупват във водните животни и да се разграждат биологично до токсични странични продукти.

 

Изследователи, ръководени от Роберто Дановаро от Университета в Пиза в Италия, са добавили контролирани количества от три марки слънцезащитни продукти към морската вода около кораловите рифове в Мексико, Индонезия, Тайланд и Египет.

 

Дори малки дози са провокирали освобождаването на големи количества коралов мускус - ясен знак за стрес от околната среда - в рамките на 18 до 48 часа. В рамките на 96 часа е настъпило пълно избелване на коралите.

 

Същевременно количеството на вирусите в морската вода, заобикалящи кораловите находки, се е увеличило до 15 пъти спрямо нивото, установено в контролните проби. Това предполага, че слънцезащитните продукти могат да стимулират латентни вирусни инфекции, констатира още проучването.

 

Установено е също, че пестициди, въглеводороди и други замърсители карат водораслите или коралите да освобождават на вируси, ускорявайки процеса на избелване.

 

Според Световната търговска организация около 10% от туризма по света се извършва в тропическите райони, а 78 милиона туристи посещават кораловите рифове всяка година.

 

Приблизително 4000 до 6000 тона слънцезащитни продукти се отлагат годишно в рифовите зони и е установено, че 25% от съставките на слънцезащитните продукти върху кожата се отделят във водата при 20-минутен престой в нея.

 

Слънцезащитните продукти са направени от около 20 съединения, действащи като UV филтри и консерванти. В изследването са тествани седем от тях, включително парабени, цинамати, бензофенони и производни на камфор.

 

Източници:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2291018/?fbclid=IwAR2qUnnocarZIVrnXpm-BWgfs7pyAbjcMaEsuTOxXcSE20X8SWO6sRzI7o8

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18414624/

http://coraux.univ-reunion.fr/spip.php?article80&lang=fr