Досега влиянието на слънцето върху здравето на очите се споменаваше само в негативен аспект, но е възможно престоят ни под неговата светлина да ни е от полза и за доброто зрение. Според изследователи от UNSW колкото повече децата и младите хора стоят на свеж въздух навън и се радват на слънчевите лъчи, толкова по-нисък при тях е рискът от развитие на късогледство.


Миопията, или късогледството, е рефрактерна аномалия на очите, която е често наблюдавана сред населението. Отличава се с невъзможност за ясно фокусиране на обекти, разположени в далечината. Това е типичната причина за поставянето на предмет близо до очите.


При изследването въздействието на ултравиолетовите лъчи върху конюнктивата при 1344 души учените потвърждават истината, че колкото по-продължително е излагането на очите на слънце, толкова и по-голяма е степента на увреждане на очните тъкани, но също така и че рискът от развитие на късогледство намалява.Все още не е ясен механизмът на тази връзка. На този етап се коментират две хипотези, пише сп. ScienceNetwork Western Australia. Според едната попадането на ултравиолетовите лъчи в предната част на окото влияе положително на очното дъно. При другата се предполага, че попадането върху ретината стимулира синтеза на допамин, което предотвратява деформацията на очната ябълка, каквато се наблюдава при миопия.

NEWS_MORE_BOX

 


От друга страна обаче, при прекомерно слънчево излагане рискът от меланома и птеригиум е сериозен. Птеригиумът е очно заболяване, при което се наблюдава доброкачествено разрастване на конюнктивата върху роговицата. Различава се с образуването на триъгълна бяла материя в окото, което частично може да покрива ириса и пречи на зрението.


Учените обръщат внимание, че не бива да се боим за здравето на очите си от слънцето, когато ги оставяме беззащитни и това дори може да е полезно за тях, но само при условие, че това излагане е за кратък период.