Дългосрочното излагане на слънце, особено през горещите летни дни, е предпоставка за възникването на екзема и други подобни състояния. Причината се крие в промените при микробиома на кожата вследствие на излагане на слънчева светлина.


Научно изследване разглежда по какъв начин излагането на ултравиолетови лъчи влияе на множеството микроорганизми, които се намират в кожата. Научният труд е публикуван в списание Frontiers in Aging, с главни автори Уилмът Томас и Пол Кембъл, от Факултета по здравни науки към университета в Манчестър, Великобритания.


Изследването предполага, че краткотрайното излагане на ултравиолетова радиация може да промени разнообразието на микроорганизми в микробиомата, но този ефект не трае дълго – до по-малко от месец след приключването на лятната ваканция кожният микробиом възръша предишните си характеристики. Научният труд разглежда композицията на микробиома на кожата в естествени условия и проследява промените в нея до 84 дни след лятната ваканция.Данните от проучването сочат, че в повечето случаи при кожната микробиома преобладават три вида бактерии. Това са актинобактерии, протеобактерии и фирмикути. Макар и нивата им да са значително намалени по време на и след отиването на почивка, те се връщат към стандартните нива до двадесет и осмия ден след връщането от нея.


Макар и ефектите от хващането на тен да са краткотрайни, те могат да крият някои рискове от кожни състояния. Някои други проучвания сочат, че намалените нива на протеобактерии в кожата имат връзка със състояния като екзема. Екземата може да бъде породена от имунни реакции, свързани с промените в състава на бактерии в микробиома. Подобно на реакцията в чревния микробиом вследствие на промени в хранителния режим или взимане на антибиотици, облъчването с ултравиолетови лъчи афектира микробиома, който е разположен в кожата.


Учените стигат до заключението, че краткотрайното излагане на кожата на слънчеви лъчи води до обратими промени в кожната микробиома, но не изключват вероятността да се развият кожни състояния като екзема при продължително излагане. Екземата е възпалително състояние на кожата, което се характеризира с обриви, сърбеж и зачервяване. 

 

Референции:
Wilmott, T. (2023, August 8) Behaviour and sun exposure in holidaymakers alters skin microbiota composition and diversity. Retrieved 2023, August 21 from https://doi.org/10.3389/fragi.2023.1217635