Ако прекарвате твърде дълго време в слабо осветени помещения, това може да причини промени в определени мозъчни структури и да доведе до намаляване на умствените ви възможности. След проведен експеримент учени от Мичиганския университет стигат до заключението, че оскъдната светлина допринася за влошаване на паметта и способностите да възприемаме нова информация. 

 

При изследванията се установило, че при сумрачното осветление обемът на хипокампуса в мозъка намалява с 30%. Хипокампусът е структура, от която зависи формирането на паметта и обучението. Оказва се, че месец след поставянето в очевидно неблагоприятните условия се появявали затруднения в решаването на пространствени задачи, независимо че преди това те били изпълнявани с лекота.


 

При подобрено осветление изследователите, напротив, отчели повишаване на успеха при решаването на задачите. Научният екип отбелязва, че всеки път след „сумрачен период“ ярката светлина действала като лек и възстановявала уменията.

 

Изследването е финансирано от Националния институт по здравеопазване на САЩ и с него за първи път се документира, че промените в осветлението в рамките на обичайния диапазон довеждат до структурни промени в мозъка. Според данни на Агенцията по охрана на околната среда в САЩ хората в развитите страни прекарват 90% от времето си в затворени помещения, което показва колко важно е подходящото осветление в офисите и производителността на труда.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Ако случайно губите пространствена ориентация, трудно намирате автомобила си на паркинга, то е много вероятно да сте засегнат от ефектите на слабото осветление в помещенията, където работите.

 

При недостатъчна светлина намалява синтезът на пептид – невротрофичен фактор на мозъка, който поддържа връзките между невроните в хипокампуса в добро състояние. При влошаване на комуникацията между невроните спада ефективността на обучението и намалява обема на работната памет, което де факто означава, оглупяване.

 

Светлината не оказва пряко влияние на хипокампуса. Преминавайки през очите тя първо повлиява други мозъчни зони.

 

На втори етап от изследователската работа учените изучават продуциращата специален пептид група неврони в хипоталамуса. Пептидът влияе на различни функции на мозъка и е познат като орексин. Пред изследователите стои задачата да разберат дали приемът на орексин при сумрачно осветление ще подобри паметта и обучителните способности като компенсаторен механизъм на недостатъка на светлина. Резултатите евентуално могат да са от полза при терапията на хора в преклонна възраст, при пациенти с глаукома, макулна дегенерация или когнитивен дефицит.