Три години ни делят от момента, в който, отваряйки хладилника, ще можем да ядем не само храната, но и нейната опаковка
 
Това твърдят изследователи, които са представили това свое твърдение пред Министерството на земеделието на САЩ.
 
Учените са разработили екологично чисти и ядливи опаковки от млечен протеин, съобщават американските медии. 
 
Материалът може да замени пластмасовите обвивки, които сега обвиват бучките сирене, шоколадите и други различни хранителни продукти. Не само, че ще е годна за консумация, но новият вид опаковка, ще запазва храната свежа дори повече от сегашните, убедени са изследователите. 
 
Протеиновият филм е плътен, създавайки опаковка, която е до 500 пъти по-ефективна от пластмасовите, когато става дума за предпазването на продуктите от външни влияния.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Очакванията са казеиновите опаковки да са достъпни по рафтовете в магазините в рамките на 3 години, смята един от авторите на изследването, д-р Летиция Бониале.
 
„Получените заявления за този продукт са безкрайно много. В момента се тестват единични опаковки, годни за консумация, върху дадени продукти. При повечето храни се използва много пластмаса в опаковките, ние бихме искали да променим това”, коментира още тя.
 
Новата обвивка може да се използва дори при капсулите с кафе, тъй като се стопява в процеса на варене и освен това добавя протеини към напитката, което я прави полезна, твърдят учените.
 
За да се запази обаче протеиновата опаковка чиста, суха и годна за консумация, продуктите ще трябва да бъдат транспортирани по по-специфичен начин, както и да бъдат продавани във външни витрини, изработени от пластмаса или картон.