Продължителното излагане на синя светлина, включително и на тази, която се излъчва от телефона и компютъра, може да повлияе върху продължителността на живота, дори и да не свети директно в очите. Това показва ново проучване в Орегонския държавен университет. 

 

Според него синята светлина може да увреди клетките в мозъка и ретината. За да се установи това, е направено лабораторно проучване на животни, при което е изследвано как те реагират на 12-часови експозиции на синя LED светлина, подобна на синята светлина на дигиталните устройства като телефони и таблети. Установено е, че светлината ускорява стареенето, увреждайки клетките на ретината и мозъчните неврони. Установяват се и нарушения на опорно-двигателния апарат.Изследователят Джага Гейбултович твърди, че според проучването, животните, които били подложени на тази светлина, имат по-кратък живот, в сравнение с тези, които били на поставени на пълен мрак отново за 12 часа. 

 

Естествената светлина е от важно значение за циркадния ритъм на организма и за правилното извършване на физиологичните процеси като производство на хормони и регенерация на клетките. Повишеното излагане на изкуствена синя светлина обаче е рисков фактор за разстройства на биологичния ритъм. С все по-широкото използване на LED осветление и дигитални устройства, излъчващи тази изкуствена светлина, хората нарушават циркадния си ритъм.


Айлийн Чоу, научен сътрудник в лабораторията на Джага Гейбултович, която е и съавтор на изследването, отбелязва, че напредъкът в технологиите и медицината може да помогнат за справяне с вредните ефекти от синята светлина. Според нея науката търси начини да помогне на хората да бъдат по-здрави и да живеят по-дълго чрез употребата на по-щадящи здравето изкуствени светлини.


Какво може да направим вкъщи, за да се сблъскваме по-малко със синя светлина? В бъдеще се предвижда производството на специални очила, които да филтрират синята светлина и да предпазват ретината. 

 

Според някои учени е възможно да се създадат телефони, таблети, лаптопи и други устройства, които да могат да се настройват и да блокират синята светлина. Въпреки това, производството на подобни устройства е по-трудно, отколкото на обикновените.