Възпроизвеждането на музика през слушалки с максимална сила на звука може да изложи ушите на около 95-105 децибела, а така може да се причинят трайни щети на слуха само след 15 минути слушане. За сравнение, един рок концерт генерира около 110 до 120 децибела.

 

Според Националния институт за безопасност и здраве при работа рискът от загуба на слуха започва след преминаване на определи прагове: например при слушане на звук от 88 децибела в продължение на 4 часа, 97 децибела за 30 минути и 100 децибела за 15 минути. Въпросът е не само колко силен е звукът, но и колко дълго се слуша той.


 

През 2015 г. Световната здравна организация обяви, че 1,1 млрд. души на възраст от 12 до 35 години използват лични аудиоустройства с по-високи децибели, а това ги излага на риск от трайна загуба на слуха. 

 

Учените препоръчват правилото 60/60 – силата на звука да е под 60%, а слушането на музика със слушалки да бъде не повече от 60 минути на ден. Всъщност, по-големите слушалки са по-добрият вариант от малките, които се поставят вътре в ухото. 

 

Слушането на музика на концерт не е добре за слуха, тъй като след това в продължение на няколко часа се чувства временна глухота и заглъхналост. Счита се, че честите посетители на концерти могат да развият постоянно бръмчене и шум в ушите. Затова, когато се ходи на концерти, е по-добре да се стои по-назад и далеч от високоговорителите. След това ушите трябва да почиват поне 24 часа.


Когато някой е изложен на силен шум за дълъг период от време, може да настъпи постоянна загуба на слуха. Ето защо строителните работници и служителите в заводите трябва да носят защита за уши. Косачките и електрическите инструменти също могат да бъдат достатъчно силни, за да повлияят на добрия слух.


Увреждането на слуха от шума може да се сравни с увреждането на кожата от слънцето. Подобно на слънчевите лъчи, излагането на силен звук може да има опасен и необратим ефект във времето. В допълнение, щетите, причинени от силните звуци, не са мигновени. Може да отнеме месеци или години, за да има негативен ефект.