Замърсяването на въздуха в града е по-голямо, отколкото в извънградски условия, защото... 


Смята се, че замърсяването на въздуха е най-често в градски условия, тъй като там се изгаря повече гориво и най-вече, защото често има задръстване. Тогава автомобилите се движат бавно, а шофьорите и всички, които се намират в колата, се излагат на замърсен въздух за дълго време. Тъй като трафикът може да продължи няколко минути, а понякога дори час-два, мръсният въздух се задържа и се натрупва. Поради това замърсяването в кръстовищата е в пъти по-голямо, отколкото на открит път в извънградска среда. 


Според проучвания нивото на прахови частици, на които са изложени шофьорите, е 7 пъти по-високо от това, ако човек се движи пеша.В подобни случаи се препоръчва прозорците на автомобила да бъдат затворени, а вентилаторът – изключен. Според експерти това може да намали шанса на дишане на силно замърсен въздух със 76%.


В селищата с интензивно движение се разпространяват големи количества въглероден диоксид, въглероден оксид и други замърсяващи газове, които представляват заплаха за здравето.

 

Световната здравна организация описва замърсяването на въздуха като основен риск за здравето, като го свързва с преждевременен фатален край на 3,7 млн. хора в целия свят през 2012 г. Причината е, че той причинява рак на белите дробове, астма, както и други респираторни заболявания, инсулт, сърдечни заболявания и т.н. Съществуват също доказателства, че други заболявания могат да бъдат обострени от замърсяването, а сред тях са атеросклероза и неврологични разстройства.

 

Нещо повече – астмата дори вече е все по-развита и при децата. Счита се, че заради замърсяването се влошават симптомите на децата, страдащи от астма, но също така то може да причини развитие на астма на здрави деца.


Как хората могат да допринесат за намаляване нивото на замърсения въздух? Има няколко начина. Първият и най-лесен е използването на градски транспорт за предвижване в града, а извън него – с автобуси. До работа при възможност също може да се ходи пеша или с велосипед. И трети много лесен начин – чрез засаждане на дървета всяка година.