Опасен химикал, използван в селското стопанство за предпазване на растителните култури от вредители, причинява опасна форма на рак, известна като неходжкинов лимфом.

 

За това алармират експертите от Световната здравна организация, които свързват препарата с търговското наименование Lindane с коварната болест.


 

Макар той да е забранен в Щатите още през 1970 г., химикалът все още се прилага от земеделците в почти цяла Европа. Lindane се употребява особено много в Китай и Индия.

 

Той попада в организма на хората, оставяйки след себе си непоправими щети върху здравето. Изводите на СЗО са подкрепени и от Международната агенция за изследване на рака.

 

Проучването насърчава отделните правителства да предприемат спешни мерки за ограничаване на препарата в съответните държави, както и приемането на глобална политика срещу намаляване използването на инсектициди в земеделието.

NEWS_MORE_BOX

 

Неходжкиновият лимфом представлява рак, който започва в клетките на имунната система. Той се формира, след  като един лимфоцит става анормален.

 

Тази анормална клетка започва се дели и да прави копия на себе си. Новите клетки се делят отново и отново, като по този начин се създават все повече и повече анормални клетки, които не умират.

 

Те не предпазват организма от инфекции или други заболявания. Натрупването на допълнителни клетки честообразува маса от тъкан, наречена тумор.

 

Симптомите на заболяването включват отоци, безболезнени лимфни възли на шията, подмишниците или слабините, необяснимазагуба на тегло, треска, обилно изпотяване нощем, кашлица, затруднено дишане или болка в гърдите, слабост и умора, подуване или чувство за тежест в корема.

 

Ако лимфомите се възвърнат след лечение, може да се наложи трансплантация на стволови клетки. Трансплантацията позволява пациентът да получи високи дози химиотерапия или лъчетерапия.

 

Те обаче унищожават както лимфомни клетки, така и здрави кръвни клетки в костния мозък.

 

Изследването е публикувано в сп. Lancet Oncology.