Проучване установи, че покачването на температурите има „значителна роля“ за удължаването на сезона на сенната хрема и „частична роля“ за увеличаването на количеството на полените.

 

Според авторите изменението на климата е изтеглило с близо месец началото на сезона на алергиите.


 

Те правят заключение, че той започва с 20 дни по-рано, докато концентрацията на полени отчита ръст от 21% от 1990 г. досега.

 

Главният автор на проучването,Уилям Андерег от Факултета по биологични науки към Университета в Юта, посочва, че удължаването на сезона на алергиите е „кристално ясен пример за това как изменението на климата влияе на здравето на хората в САЩ“.

 

Проучването се базира на модел, който проследява увеличаването на полените в Америка във връзка с покачващите се температури. Според авторите изменението на климата е водещата причина за промените в продължителността на сезона на сенната хрема.

 

Изследването подчертава, че връзката между изменението на климата и алергиите спешно трябва да се проучи по-задълбочено.

 

Как се отразяват алергиите на начина ни на живот?

 

Проучването подчертава въздействието на алергените върху здравето на дихателните пътища, което стана особено актуална тема заради епидемията от Ковид-19.

 

Авторите му посочват, че алергиите имат сериозни последици, като зачестяване на заболяванията на дихателните пътища, вирусните инфекции и посещенията в болница, както и по-ниски резултати в училище при децата.

 

Според тях климатичните промени могат да доведат до здравословни проблеми дори и при хора, които не страдат от алергии.

 

„Като цяло, колкото по-дълго сте изложени на един алерген, толкова по-вероятно е да развиете чувствителност към него“, посочва алергологът от Медицинското училище в Ню Джърси д-р Леонард Биелори.

 

Преди повече от десетилетие Американската фондация за астма и алергии публикува проучване, което показва сходна връзка между алергиите и затоплянето. Според него сезонът на алергии се е удължил с 27 дни.

 

Чрез проучвания в парникови и растежни камери е установено, че повишената температура и по-големи концентрации на CO2 увеличават производството на полени при растенията.

 

Отражението от климатичните промени се усеща не само в САЩ. Европейската академия по алергии и клинична имунология прогнозира, че половината европейци ще страдат от някаква форма на хронична алергия до 2025 г.

 

Източник:

https://www.euronews.com/living/2021/02/09/climate-change-has-made-hayfever-season-start-almost-a-month-earlier

https://www.pnas.org/content/118/7/e2013284118