Сешоарите за ръце в обществените тоалетни са уред, който разпространява голям брой бактерии. Според изследователите използването на сешоарите води до попадане на микроби върху вече измитите ръце

 

По принцип миенето на ръце е най-ефективният начин за премахване на микробите, предотвратяване на болести и разпространение на бактериите. Ръцете обаче остават чисти до момента, в който не се натисне бутонът за сешоара за ръце. 


 

Учените решиха да проверят защо сешоарите разпространяват бактерии. Според едни изследователи ключът е в циркулирането на въздуха, защото сешоарите за ръце разпръскват спори в него. Изследователите проучили още дали начинът, по който хората изсушават ръцете си, влияе върху количеството и видовете бактерии. 


Резултатите показват, че броят на бактериите е значително по-голям в дните, когато сешоарите за ръце са били използвани. Учените твърдят, че хората, които използвали устройствата, имали 27 повече бактерии по ръцете от хората, които използвали хартия.

 

Други изследователи пък установяват, че бактериите в обществените тоалетни присъстват дори, когато сешоарите за ръце не се използват. Те смятат, че източникът на бактерии е въздухът в тоалетните, а не самите сешоари. Изследователите твърдят, че присъствието на бактериите е заради големия поток от хора, които използват тоалетните.


Едни от бактериите са Staphylococcus aureus, често срещана бактерия, която се свързва както с хранително отравяне, така и с респираторни инфекции. Тези микроби идват от тоалетните и полепват по сешоарите за ръце. Други бактерии, които се разпространяват заради използването на сешоарите, са Clostridium difficile. Те причиняват най-често диария. Разпространяват се още Е.coli, които причиняват цистит при жените.

 

Счита се още, че бактериите, намиращи се в обществените тоалетни, могат да се разпространяват върху площ до 6 кв. метра. 


Най-добрият начин за изсушаване на ръцете е използването на хартиени кърпи за еднократна употреба. Според проучвания хартията е по-хигиенична, отколкото използването на сешоари. Поради тази причина използването им трябва да се превърне в практика във всички обществени тоалетни. Има и още едно предимство на употребата на хартия, а то е, че тя се произвежда от целулоза и е възобновяем природен ресурс, а сешоарите за ръце използват елекрическа енергия.