Шумът от двигателите на самолетите може да причини сърдечносъдови заболявания. Според 2-годишно проучване 71 души получили диагноза за хипертония, 44 от тях са диагностицирани с аритмия на сърцето, а 18 били със сърдечен удар. Смята се, че чуването на двигателите на самолетите през нощта увеличава риска от хипертония с над 50%.

 

Затова може да се заключи, че хората, които живеят по близо до летищата, са изложени на повишен риск от високо кръвно налягане. Освен повишената експозиция на шум, живеещите в близост до летището, са изложени и на повишено замърсяване на въздуха, а това освен до сърдечни заболявания, също води до увеличаване на риска от други здравословни проблеми. Затова, на хората, които страдат от хипертония, се препоръчва да живеят по възможност в по-тихи квартали, където шумът и замърсяванията са сведени до минимум.Хората, които пътуват със самолет, обаче също може да повишат кръвното. Причината е, че колкото по-високо се намира човек, толкова по-малко кислород има, а по-малко кислород означава по-високо кръвно налягане. Поддържането на високо кръвно може да причини сърдечна недостатъчност, коронарна болест на сърцето и други сърдечни заболявания. Счита се, че пътуването със самолет няма да има ефект върху хората с нормално или ниско кръвно. 


Трябва да се отбележи обаче, че тези, които страдат от високо кръвно налягане не означава, че не може да пътуват със самолет, а по-скоро, че трябва да бъдат по-предпазливи. Те трябва да спазват някои правила за безопасно пътуване. Например преди полет хипертониците не бива да консумират солени храни, тъй като те подуват и стимулират задържането на течности, а това води до повишаване на кръвното. Преди пътуване тези хора също трябва да се консултират със своя лекар, за да избегнат влошаване на състоянието.


Рязкото повишаване на кръвното може да причини силно главоболие, объркване, виене на свят и затруднено дишане. Високото кръвно налягане може да окаже допълнително напрежение върху кръвоносните съдове, сърцето, мозъка, бъбреците и дори очите, а ако то е постоянно високо, може да се увеличи рискът от сърдечни заболявания, инфаркт, инсулт, деменция и бъбречни заболявания.