Консумирането на сурови стриди е рисковано заради промяната в климата и затоплянето. Това сочат сведения за бивш депутат от Северна Дакота на име Рае Ан Келш, който е починал на 58-годишна възраст след като е ял сурови стриди. Най-вероятната причина е бактериална инфекция, която се разпространява в топлите води.

 

Според д-р Фред Лопес, занимаващ се с инфекциозни заболявания в Центъра за здравни науки в Щатския университет в Луизиана, винаги има риск от заразяване с инфекцията. Той казва, че най-голямата опасност идва от широко разпространената бактерия vibrio vulnificus, която най-вероятно е станала причина за фаталния край на министър Келш.


 

Vibrio vulnificus се развива в сухите води, където температурата е над 68 градуса по Фаренхайт. Най-често се среща в Мексиканския залив, където водите са по-топли, отколкото в източното и западното крайбрежие.

 

Въпреки че много стриди са изложени на бактерията, тя не представлява опасност за всички хора. Най-уязвими са тези със специфични предшестващи здравословни проблеми. Списъкът включва чернодробни заболявания, диабет, бъбречни заболявания, алкохолизъм и рак. Най-общо казано, хората с отслабена имунна система, са най-застрашени. Затова д-р Лопес съветва тези хора да не консумират сурови стриди. Вместо това те могат да се хранят с морски ракообразни, които са добре обработени – във варен, пържен, задушен или друг вариант. Правилното готвене напълно убива бактериите.

 

Д-р Фред Лопес казва, че между 1/3 и ½ от хората с отслабена имунна система, заразени с бактерията Vibrio vulnificus, са загубили живота си, а това е доста висок дял.

 

Суровите стриди трябва да се ядат само в месеци с буква „р” от септември до април, когато е по-хладно. През топлите летни месеци стридите трябва да се охладят в рамките на поне един час. Поради тази причина съществуват много строги правила при събирането на стриди. Благодарение на тях се твърди, че инфекциите са редуцирани. 

 

От друга страна, въпреки че инфекциите от суровите стриди са намалели, количеството на бактерията във водата се увеличава заради затоплянето в резултат от изменението в климата.