Продължение от Кое е по-добро за здравето - проветряването или климатикът?

 

И така, каква температура да поддържаме в помещенията? Усещането за добра температура на въздуха в помещението е доста субективно и чест повод за дразги в офиса. Но все пак си има някакви граници, които се приемат за подходящи за всички. Препоръките за настройка на температурата, на която да работи климатикът или климатичната система, е разликата между външната температура и тази в помещението да не е повече от десет градуса...


 

Поддържането на тази температурна разлика се смята за оптимална за техниката, дали за нас е така? Ппо-скоро е съмнително при градуси над 40 по Целзий, нали, и въобще, какъв е смисълът да пускаш климатик като ще го държиш на 30 оС?


В офисите си небезизвестният Марк Зукърбърг, например, предпочита да поддържа температура от плюс 15 градуси по Целзий под претекст, че така мозъкът функционира най-добре. При такива градуси обаче доста хора ще простинат.

 

Препоръките за поддържане на здравословна температура от десетилетия варират между 18 и 21 оС. В офисите през топлото полугодие институциите посочват температура между 23 – 25 оС при относителна влажност на въздуха 60-40%.


Но трябва да отбележим и още две важни неща - жените се чувстват по-комфортно и са по-продуктивни на малко по-топло, отколкото мъжете.


И за да можем да спим и сутрин ставаме отпочинали, температурата в спалнята е добре да бъде 18 оС, макар че е ясно, че всеки има своите индивидуални предпочитания плюс минус няколко градуса.


Действително ли климатикът разнася зараза?


Критикувани от учените са основно централизираните климатични системи, които поддържат вентилацията и температурата на въздуха в големи здания, търговски центрове, болници и пр. 


Според изследвания1 в тези системи се създава подходяща среда за размножаване на патогенни микроорганизми. Това може да бъде опасно за пребиваващите помещенията. В тази връзка и се ражда терминът „синдром на болното здание“.2


Всъщност, проблемът има лесно решение – честа и съвестна подръжка на системата. 


Дали действително имаме основание за притеснение, че чрез климатиците може да се разпространи коронавирусна инфекция все още не е категорично ясно. Компютърен модел на въздушните потоци в ресторант показва, че частици на вируса циркулират в помещенията при ползване на климатик.3


Авторите на изследването подчертават, че правилното зониране и поставяне на защитни плоскости на пътя на въздушните потоци могат да намалят риска от заразяване. 


Според Световната здравна организация пандемията не е повод да се отказваме от ползването на климатик.4 


Циркулацията на въздуха и портоянното проветряване намаляват риска от заразяване, разбира се, като се спазват и препоръчаните правила за защита от инфекция.5 А те са:

 

  • Климатичната система да не се оставя на режим рециркулация;
  • Хората в помещенията да спазват дистанция и правилата за лична хигиена и хигиена на работното място;
  • Филтрите на климатиците да се почистват редовно, навреме и качествено. 

 

Източници:

1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1845458/

2.  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18814520/

3. https://aip.scitation.org/doi/10.1063/5.0040188

4. https://www.who.int/news-room/q-a-detail/coronavirus-disease-covid-19-ventilation-and-air-conditioning

5. https://ghhin.org/faq/do-air-conditioning-and-ventilation-systems-increase-the-risk-of-virus-transmission-if-so-how-can-this-be-managed/