Трябва да ви кажа, че започвайки подготовката по темата, останах впечатлена от факта, че акарите, за които много добре знам, че се намират по възглавниците и завивките ни от десетилетия, са два вида. Въпросните микроскопични паякообразни, с размери 420 микрометъра, се делят по особено интересен, заради неочакваното, признак – географското си разпространение. Типичните обитатели на домашна прах в Европа са Dermatophagoides pteronyssinus, докато в Америка са Dermatophagoides farinae.

 


Акарите са близки до кърлежите и паяците като вид, спадат към членестоногите паякообразни. Сами по себе си не представляват особена опасност за човека. Поради микроскопичния си размер не бихме могли да усетим дори агресивните им набези по най-деликатната ни и фина кожа.


 

Това, с което са опасни акарите е, че белтъците, които отделят при метамолитните си жизнени процеси и оставят в екстрементите си, могат да доведат до алергична реакция от страна на чувствителния към тях организъм.

 

Медиците смятат, че обитателите на домашната прах са причина за астматични пристъпи . Всъщност, те се смятат за един от най-съществените фактори за развитие за алергичното заболяване.

 

Реално погледнато няма как да се избавим от акарите, дори и да поддържаме изрядна хигиена постоянно. Тези паякообразни се намират навсякъде така, както навсякъде се намира прах. Особено в затворени пространства.

 

Проблемът с обитателите на домашната прах е особено актуален през студеното полугодие, когато хората сме затворени повече в помещения. Нито проветряването, нито почистването могат да унищожат паякообразните. Предлагат се подобрени съвременни битови уреди от висок клас, които обещават отстраняването им. Факт обаче е, че количественото им в най-добрия случай може само да бъде намалено. Причината е, че дори да сменим материите, по които се задържат, ние самите ще ги внесем от друго място посредством дрехите, обувките и вещите си. Иначе акарът може да бъде унищожен. По два начина – или като бъде подложен на висока температура над 60 оС в продължение на час или да бъде замразен...

 

Акарите обичат топлото, температури над 25 градуса, влажна среда, каквато ние им предоставяме особено през отоплителния сезон.
Живеят благодарение на нас, т.е. хранят се с клетки, отпаднали от кожата, които ние непрекъснато отделяме, заради процесите на обновяването й – около 1,5 – 2 г на ден. Количеството наистина изглежда нищожно, но ако се пресметне натрупването за година, което се равнява на около 400 г и прибавим количеството от няколкото обитаващи жилището или офиса, ще установим, че отглеждаме около 1 милион домашни кърлежи на година минимум.

 

Акарите се намират навсякъде, по килимите, дюшеците, възглавниците, спалното бельо, меката мебел...
Наличието на домашен любимец у дома допълнително „дава храна” още за милиони от микроскопичните паякообразни.

 


Какви са ефектите върху здравето?
Не може да се очаква от контакта с акарите незабавен ефект върху организма, дори и при поглъщането им. Риск за здравето носи веществото, което отделят и което според данните на Световната здравна организация има канцерогенен ефект върху организма в дългосрочен план. Освен това този протеин е алерген и може да доведе до развитие и пристъп на астма.

 

Симптомите са обичайните за алергична реакция – повишаване на температурата, кихане, кашляне, хрема или запушен нос, възпалено гърло, болка в синусите, сърбеж, зачервянане на очите, главоболие.
Симптомите на астма включват хъхрене, кашляне, затруднено дишане, напрежение в гръдния кош.
При малките деца е възможно да се прояви екзема, обрив, дерматит, конюнктивит.

 

По данни от научни проучвания акарите в 50-80% от случаите са фактор за астма.
Един обикновен използван вече дюшек съдържа от 100 000 до 10 милиона от тези обитатели. 10% от теглото на възглавница, ползвана в продължение на 2 години, се дължи на натрупани мъртви акари и техни теекстременти.

 

За да предотвратим последствията върху здравето ни от контакта с обитателите на домашната прах, единственият начин е да поддържаме все пак степен на хигиена в помещенията, в които живеем или работим. Въпреки че редовното почистване не може да ги унищожи, то поне няма да позволи прекаленото им размножаване и натрупване...

 

Какви са решенията да се предпазим от акарите? Предлагаме ви 21 съвета...